Начало / Любопитно / Гуинет Полтроу нае личен асистент за библиотеката си

Гуинет Полтроу нае личен асистент за библиотеката си

Ето съветите му как да подберем книги за дома
16-04-NUVO-Magazine-Winter-2013-feature_juniper_books_page_1_image_0001

Ерата на Киндъл очевидно завършва безславно – и сега любителите на книги са осенени от едно неочаквано прозрение… А то е, че книгите са прекрасни за четене, но са красиви и сами по себе си.

Тачър Уайн, дългогодишен библиофил и колекционер, се възползва от тази идея, като намира редки книги, за да създава красиви библиотеки въз основа на интереси, автори и дори цветове. Един от клиентите, за чиито рафтове се грижи, е Гуинет Полтроу. Почеркът му може да бъде видян и на публични места като хотел NoMad в Ню Йорк, а сред почитателите му са Лора Дърн и Шонда Раймс.

Уайн написа и книга, наречена For the Love of Books, която обяснява как да се създаде идеалната библиотека във всяка една обстановка и как напълно да промените концепцията си за рафтовете у дома. Ето всъщност идеите му как трябва да изглежда домашната библиотека.

– Повечето хора вярват, че библиотеките им могат да съдържат само книги, които са чели, но вашата философия не е точно такава.

– Мисля, че книгите, които държим по рафтовете, отразяват това кои сме ние. Все пак трябва да имаме предвид, че човек чете обикновено само една книга. Много от книгите в библиотеките не са предвидени да ги четеш постоянно. Те отразяват кой си бил и докъде искаш да стигнеш.

– Какво мислите за мястото на книгите като част от дизайна на дома?

– Специалните обложки, които правя, означават, че човек може да има пълните съчинения на Джейн Остин, но в определен цвят, който пасва на цялата стая или създаващи едно общо изображение. Хората си избират килими, шкафове, завеси – защо трябва да се примиряват с оформлението на издателя? Книгите могат да са толкова стилни, колкото останалите неща в помещението.

– Какво е актуално сега?

– Някои издателства предлагат разкошни справочници на тема изкуство, дизайн и архитектура. Мисля, че хората ги колекционират в противовес на постоянно зяпане в екрана. Стоиците са на върха на интереса в момента. Винаги търсени са класическите бестселъри, например на Хемингуей и Джейн Остин.

Според Тачър Уайн книгите могат да добавят също толкова дизайн в едно пространство, колкото мебелите и произведенията на изкуството

gp-s-library-1-1565811514 (1)
Част от библиотеката на Гуинет Полтроу

– Каква е библиотеката на Гуинет Полтроу?

– Гуинет промени дизайна на целия си дом в Ел Ей преди няколко години – и видя, че ще ѝ трябват около 500-600 книги, за да напълни новите си рафтове. Погледнах онова, което вече притежаваше – заглавия, насочени към мода, изкуство, култура, фотография и архитектура, също и любимите на децата ѝ книги. Разширихме жанровете, а за децата добавихме класика, която мислим, че ще харесат, щом пораснат. Вмъкнахме новите книги в съществуващата колекция, за да изглежда всичко много светло, подканващо и лесно за взимане от рафта. В трапезарията се придържаме към по-строга цветова палитра в черно-бяло, също и сиво, защото мястото не предполага, че някой ще остане да чете там.

Създадената от специалист колекция променя начина, по който възприемаме книгите у дома си

paltrow_feat_image
Някои от колекциите, които подготвя Уайн, представляват голямоформатни творби

– Кои са трите неща, които човек може да направи, та да избере какво да съдържа собствената му библиотека?

Първо, помислете какво се опитвате да постигнете. Искате ли да разкажете някаква история с книгите или се стремите към определена цветова палитра? После вижте как това може да се впише в дома ви и наличното пространство. Второ – набавете си книгите. В зависимост от това какво значение отдавате на оформлението на корицата, подберете съзнателно книгите в любимата си книжарница или онлайн. Трето, подредете книгите така, че да се чувствате добре и да изглеждат приветливо. Повярвайте, ще ви отнеме само няколко часа.

Лира.бг по материали от Town&Country 

Прочетете още

Snimek-obrazovky-2023-06-27-v-8.07.33

Президентска библиотека отвори врати в Прага

Колекцията е стогодишна Библиотеката носи името на първия чехословашки президент – Т. Г. Масарик. Тя …