Начало / Автори / 169 години от рождението на Мопасан

169 години от рождението на Мопасан

„Есенцията на живота е усмивката от закръглени женски дупета, под сянката на космическата скука.”

Може да звучи скандално, но си е класика, още повече че тези думи изрича френският класик-натуралист Анри Рьоне Албер Ги дьо Мопасан. На 5 август отбелязваме 169 години от неговото рождение.

Guy de Maupassant (1850-1893), Žcrivain franais. ©Bianchetti/Leemage

Освен стопроцентов бохем, Ги дьо Мопасан е потомствен аристократ – твърди се, че е роден в замък в Нормандия, а предците му идват от стар лотарингски род. Майката на  Мопасан била изтънчена дама и напуснала съпруга си, защото често й изневерявал.  Своя непримирим нрав тя предала на синовете си Ерве и Анри, а вторият, преди да стане прочут писател, изгонили от семинарията, която по никакъв начин не съответствала на страстната му натура.  Темите за лудостта и самоубийството често занимавали ума на твореца, който се славел като добър любовник и запален пътешественик. Мопасан завършва средно образование в най-реномирания лицей на Руан, после учи право в Сорбоната, записва се доброволец в армията  по време на Френско-Пруската война, работи като чиновник в две министерства, занимава се с журналистика.

Съзвездие от ярки личности формира средата му – Флобер, Зола, Тургенев. Заобиколен е от красиви жени и подобаващ за времето си лукс, притежава къща в Кан и дори яхта, която кръщава на своя шедьовър „Бел Ами“. Жизненият път на Мопасан приключва рано  – той умира едва 42-годишен, в частен приют за душевноболни близо до Париж, но оставя значителен обем литература – около 300 разказа, шест романа, три пътеписа, и един сборник с поезия.

Днес, когато отбелязваме 169 години от неговото рождение, се убеждаваме колко липсват творци от висок ранг, които да надживеят слабостите, болестите, върховете и спадовете в своя живот с такъв замах, че накрая честно да кажат за себе си – „Влязох в литературата като метеор, ще изляза като мълния.”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

SOUS LE SOLEIL DE PAUL VALERY PHOTO 10

Безценни писания на френски поет излязоха на бял свят

Повлиява с разбиранията си на няколко поколения Пол Валери е сред най-големите имена в европейския …