Начало / "Четящият човек" / Нощно четене ще стопи януарския лед

Нощно четене ще стопи януарския лед

Инициативата е на Френския институт

415919748_739056818255032_8122231218735359365_n

Нощ на четенето е поредната идея, която иска да привлече вниманието към книгите – близка по характер, да речем, с вече утвърдилата се Нощ на литературата. Разликата е, че се провежда в два поредни дни – на 19 и 20 януари. Пък и фокусът тук е само върху френска литература.

Програмата обаче е пищна и с много гости, така че събитието да се превърне в празник за всеки, който обича книгите. На всичко отгоре главна тема ще са криминалните истории, което е напълно в тон и с мрачния характер на януари.

Четирима френски писатели ще зарадват българските си почитатели – това са Мишел Бюси, Жером Лубри, Бернар Миние и Франк Тилие. Срещата с тях е от 18,30 ч. на 19 януари във Френския институт. Ще има и допълнителни събития, така че всичко да заприлича на малък празник на книгите. Сред хубавите идеи е и тази за ателие по четене за най-малките, от 6 до 10. То ще е от 16 ч. също на 19 януари.

Карето френски писатели ще бъде представено и пред академичната ни общност – в библиотека Филологии вече на 20 януари. От Френския институт отбелязват, че идеята за този минифестивал е от 2017 г. Тогава е и дебютното издание в самата Франция, като организатор е Министерството на културата. Идеята е да се засилят връзките между образователната система и останалите институции в сферата на четенето.

Мишел Бюси, Жером Лубри, Бернар Миние и Франк Тилие заемат първите места в класациите за най-четени автори на трилъри във Франция – казва се в информация от Френския институт. – Книгите им са превеждани на десетки езици, като само в родината им са продадени в общ тираж от над 10 милиона екземпляра, а в целият свят надминават 25 милиона бройки.

Книгите на френските автори се продават успешно в цял свят – тиражът им надминава 25 млн. екземпляра

romani

И сега например в „Хеликон“ може да се насладим на „Нищо не може да те заличи“ от Мишел Бюси – криминален роман, построен нетрадиционно върху темата за майчинството. Специално за пристигането на Мишел у нас пък ще излезе „Три живота седмично“. Жером Лубри познаваме с „Глава 12“Жули е изчезнала още като дете, но тайната ѝ надвисва над всички отново 30 години по-късно…

Запомнете името  Бернар Миние“, предупреждава преди няколко години „Фигаро“, когато излиза неговата „Леден гамбит“. Друг интригуващ, чак стряскащ трилър от същия автор е „Око в нощта“. Мрачен сюжет рисува и Франк Тилие в своята „Недовършеният ръкопис“. Очертават се горещи януарски нощи в четене на всички тези книги – и приятна среща с автори от Франция.

Събитието представи Краси Проданов

Прочетете още

neda_antonova

Неда Антонова написа книга за „сътрудниците на Бога“

Новият ѝ роман изненадва Обичаната от много читатели писателка е известна със своите исторически мотиви …