Начало / България / Катерицата на Оливие Талек прескочи в нова книга

Катерицата на Оливие Талек прескочи в нова книга

Децата я харесват все повече

417548496_250448761403392_776677120551102368_n

Първо беше „Това е МОЕТО дърво“. По страниците мъжка катерица се бореше с усещането си, че едно дърво в гората е само нейно… Сега пък, в „Малко ПОВЕЧЕ“, тя буквално го изяжда. Но така е, когато безконтролните желания станат и разрушителни…

Оливие Талек е направо златна мина за родителите, когато се опитват да обяснят на своите деца как например да споделят нещата си с другите. Или до какво ни води стремежът да запазим всичко за себе си. Точно такива жизнено важни въпроси за малките деца разрешава катерицата, създадена от френския писател.

Ето я и сега – в „Малко ПОВЕЧЕ“ тя решава да похапне шишарки от СВОЕТО дърво… само че неусетно те свършват. Затова продължава с игличките, после с клоните, че дори и с корените. Докато накрая от дървото ѝ не остава само дънер.

Къде обаче ще живее катерицата оттук нататък?

Точно това обаче е и голямото послание на книгата, която се появява на български с логото на изд. „Хеликон“ и в превод на Албена Стамболова – децата да си дадат сметка до какво водят желанията, когато в тях липсва разум. Книгата съдържа и хубав апел по отношение на природата. Авторът напомня, че е най-добре да се отнасяме към нея разумно и с любов.

Много силна страна на „Малко ПОВЕЧЕ“ е прекрасният хумор по страниците. Така сериозната тема се усвоява по-лесно от малчуганите, които започват да гледат по друг начин на себе си и на всичко, което ни заобикаля.

„Малко ПОВЕЧЕ“ е третата книга от Оливие Талек на български – след „Това е МОЕТО дърво“ и „Борчето Борко“

417548496_250448761492_776677120551102368_n
Идеи за прочит на „Малко ПОВЕЧЕ“

Хубава игра може да е например това да потърсим заедно детайлите, скрити в илюстрациите на автора. Така може да доизмислим сюжета, пък и да се посмеем! След това, като излизаме на разходка, да пъхнем книгата в раницата. Представяте ли си каква радост ще е за детето, ако срещнем подскачаща от дърво на дърво катерица… Така ще можем да поговорим и за начина, по който са свързани хора, животни и природа… а „Малко ПОВЕЧЕ“ от Оливие Талек ще е изпълнила предназначението си.

Текст Красимир Проданов
Снимка от @helikon.publishing

Прочетете още

image00022

Мира Добрева: „Аз съм най-невъзможната героиня на своя роман“

Зависимостта се лекува с любов, уверена е тя Добре позната на практика във всеки български …