Начало / Любопитно / Старите книги се нуждаят от дезинфекция

Старите книги се нуждаят от дезинфекция

Пръскат болести и са опасни за здравето

zena-v-posteli-s-knihou-2

Заключението е от 1909 г. Тогава в Париж са загрижени за здравето на своите съграждани, които обичат да четат. Един от общинските съветници – Марсула, който си падал малко и изобретател, търси начин парижани да могат да почистват и обезпаразитяват своите библиотеки. Причините за това са обобщени ето така…

Твърде вероятно е старите книги да са се търкаляли из леглата на болни хора. Така те се превръщат в преносители на болестотворни организми. Друга опасност идва от това, че старите книги непрекъснато се предават от ръка на ръка. Важи за тези от домашната библиотека и още повече за книгите от читалните и заемните. Ясно е, че от хигиенична гледна точка никак не са безопасни!

За да избегне проблема, Марсула разделил дезинфекцията на старите книги на две части – и изобретил уреди за всяка една от тях. Първият нарекъл батьоз – представлява нещо като рамка или маса, на която се прикрепят книгите. Насреща им се пуска мощен вентилатор, който разгръща постепенно страниците им и продухва праха от тях, като го вкарва в съд с карболова вода.

После идва ред на втората част от операцията – с уред, наречен алвеол. Книгите се закачат на нещо като метален щендер за кориците, като страниците им висят надолу. После цялото съоръжение се вкарва в сушилня, в която книгите се нагряват до 75 градуса. Оттам излизат чисти и обеззаразени – асептични, както биха казали в аптеката.

stari

Много важна забележка е тази, че процесите, които Марсула предлага, по никакъв начин не навреждали на хартията. Наред с това са икономични и дават възможност за бърза обработка на голямо количество книги.

За съжаление, методът на Марсула по една или друга причина не се утвърдил. Но е факт, че особено в домашна среда книгите са един от най-мощните причинители на алергии. Според едно вече съвременно изследване в Русия е установен висок процент на смъртност сред библиотекари и служители в отдели с архиви. Смята се, че виновник за това са патогенните микроорганизми, за които говори и французина Марсула още през 1909 г.

Съвременните противоалергични средства изпитват проблем точно с този вид опасности за здравето. Ненапразно в много подобни учреждения се работи с ръкавици – въпреки схващането, че това е мярка да не бъдат повредени книгите, всъщност става въпрос и за здравето на служителите там. Има и още по-крайни мнения – като това, че книгата е „безопасна” в първите десет години след отпечатването си. Което означава, че след това се нуждаете от нова библиотека.

В старите книги се разрови и Краси Проданов

Прочетете още

420098413_889571896504795_1186987325550846113_n

Хелзинки – градът на необикновените библиотеки

Предлагат също богата архитектура и история Финландия традиционно е поставяна сред страните с най-висока грамотност …