Начало / Любопитно / Книжарница предизвика социални вълнения

Книжарница предизвика социални вълнения

October books е в британския Саутхямптън и има какво да предложи

imgID102733512.jpg.gallery

Всичко започва с един увеличен наем, който изправя собствениците ѝ на нокти. Последвалите събития обаче са пример за това как една общност се обединява, за да запази пространството, в което съществува.

Самата книжарница е открита още през 1977 г. в южноанглийския град. Наречена на Великата октомврийска, тя привлича хора с по-радикално мислене и желание за промяна.

Растящите наеми в района на книжарницата обаче застрашили съществуването ѝ наскоро. Собствениците призовали местните да дарят финансови средства или да купят книга, ако искат мястото да продължи да съществува.

Благодарение на отклика сред почитателите на October books станало възможно купуването на ново помещение. На всичко отгоре то е в бивша банка, като за склад книжарницата получила трезора ѝ.

October Books

Още по-бляскаво било самото преместване – под формата на верига, създадена от около 250 души. „Това беше огромна подкрепа за нас – казва книжарката Клеър Дайпър. – Резултатът е успех за цялата ни общност.”

„October books има особено място в сърцето на местните – допълва Йън Ротуел, инвестиционен мениджър в едно от сдруженията, помогнали за покупката на новото помещение. – Случилото се ще помогне общността да укрепне още повече.

Наред с нови книги на английски език, October books предлага и много срещи, например на тема споделена икономика. Книжарницата организира собствен клуб, като членовете му могат да дават насоки за развитието и предлаганите книги. Всички са ангажирани и действат в общност. Политиката на собствениците е такава, че не получават печалба от дейността. Всички пари се инвестират в инициативи за справедливо и равноправно общество. Предлага се проза, нехудожествена и детска литература, но също така книги и списания на радикална тематика. Основни теми по регалите са социални въпроси, осиновяване, хуманитарни науки. Има още картички, феър трейд продукти, биохрани и екостоки за дома.

Lira.bg по материали от Southern Daily Echo

Прочетете още

IMG-20231001-WA0001

„Хеликон Смолян“ се преобрази

Книжарницата в сърцето на Родопите заработи отново на същия адрес в центъра на Смолян,  бул. …