Начало / Ревюта / Тази приказка е счупена

Тази приказка е счупена

„Тази приказка е счупена”. Така реагира приемното дете, за което се грижа, когато се опитах да съкратя познатата му приказка. Тогава той беше на 3 години и половина. За тази му реплика се сетих, когато прочетох първата книга от новата поредица на Дисни „Сбъркани истории”.

219196_bВ книгата си „Един нов свят” Лиз Бразуел разказва историята на Аладин и вълшебната лампа. Но… това не е същата приказка. Лампата попада в злия магьосник Джафар който иска цяла Аграба да го обича и почита.  Голямата му цел е любовта на Ясмина, която пък е влюбена в Аладин.  Така срещу армията на Джафар, съставена от духове, въплътени във вече мъртви хора, застават Уличните плъхове – момчешка банда от крадци, които са предвождани от Моргиана.

Приказката се чете като роман и на един дъх. Няма как да я оставиш, за да свършиш нещо друго.  Сигурен съм, че макар и предназначена за деца и тийнеджъри, книгата ще допадне повече на възрастните. Защото между редовете, освен явната любов между Аладин и Ясмина, личат и трепетите, които прехвърчат между Моргиана и Дубан… Нищо че има „сцени на насилие“ – Джавар изтезава летящото килимче и накрая го накълцва. На колкото и години да си, винаги ще мечтаеш за един по-добър свят. А какво по-хубаво от това да живееш в Аграба, да летиш върху вълшебно килимче и … да живееш в замък, например.

Позволете си да изживеете своята приказка за Аладин с новия прочит на Лиз Бразуел. И не забравяйте… тази приказка е счупена!

Борислав Курдов, Хеликон-Търговище

Прочетете още

plingplong2

Възглавница разказва приказки и приспива

Дело е на норвежкия дизайнер Силе Софтинг Изобретателката на приказния предмет искала да предложи играчка, …