Начало / Читателски дневник / Пет книги, с които пораснаха съвременните деца

Пет книги, с които пораснаха съвременните деца

Герои като Хари Потър и Пърси Джаксън станаха класика пред очите ни

hand-4092627_1920

Любими на нашите деца – книгите, които заслужават тази титла, трябва наистина да са специални. Защото властва мнението, че новите поколения не четат. Ако погледнете нашите седем, ще се уверите, че това е заблуда. Много повече деца са прочели историите за Хари Потър, отколкото онези за Пипи Дългото чорапче едно време. Макар че на полицата има място и за двете!

Генерацията, която е на около 20, че и на 30, има своите литературни герои! Най-хубавото е, че те са обичани и от поколението, което сега израства. Ето ги и тях – книгите, с които пораснаха съвременните деца…

  1. Поредицата за Хари Потър. Първата книга излиза преди вече 22 години. Това означава, че и първите приятели на момчето-магьосник са около 30-те. Историите бързо спечелиха огромна популярност. Голяма роля изиграха и филмите, но така или иначе написаното от Дж. К. Роулинг сякаш беше предопределено да стане легенда. Пък и финалната точка далеч не е сложена. Наскоро научихме, че предстои да се появят нови четири електронни книги, които обаче нямат отношение към главната история.
  2. Пърси Джаксън и всичките му приключения. Тук началото е положено през 2005 г. Простата сметка показва, че онези, които са поглъщали историите на Рик Риърдън тогава, сега са на около 25. На всичко отгоре в тях има образователен елемент. Авторът разказва много истории от гръцката митология и по този начин си спечелва благодарността на сума ти родители.
  3. „Вината в нашите звезди”. Джон Грийн издава книгата си през 2012-а, така че е оставила отпечатък върху онези, които са на около 20 днес. Драматичната история е пълна с човещина и учи тийнейджърите да приемат едно от най-трудните неща в живота – болката. Заглавието е заимствано от Шекспир. Самият писател борави много внимателно с артефакти на културата и изкуството. И това придава допълнителна стойност на книгите му.
  4. „Двор от рози и бодли”. Фентъзито е фаворитът сред жанровете – поне сред младите читатели. В това отношение Сара Дж. Маас е като принцесата на фентъзито. Нейната „Двор от рози и бодли” интепретира една от най-познатите истории в света – тази за Красавицата и Звяра. Публикувана през 2015-а, бързо се превръща във феномен. Книгата печели с магичния свят, който авторката буквално рисува по страниците, а и романтичната линия е съвършено представена. Скоро идва ред и на продълженията…
  5. Серията Minecraft. Случаят тук е специален, защото всички книги с това име служат всъщност на едноименната игра. Шведската идея да си построиш свят се харесва на гиганта Microsoft, който откупува играта. Така бъдещето пред нея става повече от светло. Това пък води до друг феномен – книгите се разгръщат с еднакво любопитство от 10-годишни и техните татковци на 30. Просто Minecraft е за цял живот!

egmont

Книгите, с които пораснаха съвременните деца, пък и много други вдъхновяващи издания и поредици с марка „Егмонт”, носят сега една хубава лятна изненада в Хеликон. Съберете 6 печатчета и ще получите красив и забавен албум като подарък. Всяка покупка над 11,90 лв. ви носи печатче. Имате време до 29 юли. А подаръкът ще вдъхнови всяко дете, защото в „Животните – играй и твори” има повече от 150 стикера. Вижте и пълните правила на кампанията.

Покана за лятно приключение с книгите от Хеликон и Лира.бг

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

IMG_3527-scad

Хитовата Али Хейзълууд: „Писането ми позволи да съм искрена със собствената си несигурност“

Любовните романи за хора, които се занимават с наука, се превърнаха в бестселъри и превзеха класациите. …