Начало / Свят / Задраскаха традиционен герой от нидерландските приказки

Задраскаха традиционен герой от нидерландските приказки

Черния Пит от дълго време буди обвинения в расизъм

Sinterklaas doet dutje in museum

Обществените библиотеки в страната отстраниха лека-полека от регалите си „проблемните” книги. При това Черния Пит се появява традиционно във фолклорни истории и приказки за деца.

Критиките към него включват и това, че е създаден като карикатура на роб, пристигнал в Нидерландия от бившите африкански колонии на страната. На всичко отгоре приказките му отреждат роля на помощник на християнския светец св. Николай, което също е унизителна роля, понеже „господарят” му е с бяла кожа.

Вълненията покрай Черния Пит се увеличиха и с възникването на движението Black Lives Matter. Ковид-олелията намали малко напрежението, тъй като традиционните тържества в празничния период така и не се състояха. Но вълненията покрай народната традиция така и не стихнаха.

Навсякъде се утвърждава представата, че Черния Пит е един стереотипен образ на определена част от населението, а библиотеките не искат да подкрепят нещо такова”, казва Антон Кок, който управлява обществените читалища в Нидерландия.

Оттеглянето на книги от хранилищата според него е нормална практика, като дава за пример изданията, в които населението на бившата колония Индонезия е било описвано като „низша форма на живот. Тези книги отдавна вече липсват от библиотеките в страната.

Черния Пит също е в противоречие с добрите нрави”, допълва Кок.

Според нидерландската традиция противоречивата фигура е нещо като прислужник на светеца. Той го съпровожда и в шествията, които се организират в чест на св. Николай. Децата го разпознават лесно, защото именно той им раздава лакомства. Изобразяван е в северноафриканско мавърско облекло

piet

Интересното е, че самият министър-председател на Нидерландия Марк Рюте в миналото се е маскирал като Черния Пит за честванията на св. Николай. Дебатите покрай противоречивата фигура обаче го накараха да преосмисли поведението си: „Когато срещнах хора, които ми казаха, че се чувстват дискриминирани от фигурата на Черния Пит, си казах, че това е последното, което трябва преживяват по време на един празник.

Черния Пит се появява и в съседната на Нидерландия Белгия. Най-голямото издателство там – Clavis, унищожи покрай празника на св. Николай през декември повече от 7000 книги, в които се появява стереотипната фигура. От издателството решиха да създадат нов образ на традиционния герой – така Черния Пит вече ще е бяло момче, по чието лице има размазани сажди, тъй като минава през комина, за да раздаде на децата лакомства.

Лира.бг по материали от „Гардиън”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2112625141

25 „приказки подаръци“ – сложи под елхата и в сърцето си

Сборникът на изд. „Софтпрес“ събира точно толкова любими автори – 25, за да ни припомни, …