Начало / Свят / Ливанска писателка издаде роман за Марина Цветаева

Ливанска писателка издаде роман за Марина Цветаева

Биографичният роман излиза в Бейрут, а Венюс Кури-Гата смята Цветаева за символ на женския драматизъм в руската поезия
Venus_Khoury-Ghata_par_Louis_Monier_148405_highresСъщо като руската поетеса, тя напуска родината си и емигрира в Париж. Съдбата обаче е благосклонна към 82-годишната Венюс, защото във Франция животът ѝ се нарежда по-добре от този на Цветаева тук тя издава повече от 40 книги, удостоена е с много престижни награди, получава Гонкур, също и Ордена на почетния легион на Франция, а сега издава книга, посветена на своята любимка.

Биографичният роман за една от най-противоречивите фигури в литературния свят от началото на XX в. излиза в Бейрут и проследява жизнения и творчески път на Марина Цветаева от раждането ѝ в Москва през 1892 г. до последните ѝ дни. В книгата си Венюс показва на своите читатели руската поетеса в съвсем различна светлина, представяйки я в образа на мъченица, която през целия си живот е била подложена на гонения и тормоз.

large_2061_a93d2

Самата Кури-Гата е уверена, че Цветаева е била не само талантлив автор, но и уникална личност, чиято съдба се превръща в отражение на трагичното време. В романа са включени стихотворения на поетесата, както и откъси от личните ѝ писма. По мнението на Кури-Гата те също са част от безценното наследство на Цветаева и са пример за литература от най-високо качество. На български език от ливанската писателка са издадени „Годениците от нос Тене“ и „Поезия/Венюс Кури-Гата“.

Превод от руски: Цанка Ангелова, Хеликон-Бургас

Прочетете още

180416_M_DASH_LEILA_SLIMANI_SHOT_3_0011_RT_GR_J-ALLENview-1024x819

Жените експлоатират телата си без лимит според мароканска писателка

Феминизмът и пластичната хирургия за нея са различни неща Лейла Слимани направи летящ дебют със …