Начало / Свят / Сезонът на литературните награди тече във Франция

Сезонът на литературните награди тече във Франция

Черешката на тортата ще е „Гонкур

maxresdefault

Доминик Барберис е името, което привлече погледи към себе си през последните дни. Стана ясно, че 65-годишната писателка е изборът на Френската академия за тази 2023 г. Нейната книга Une facon d’aimer може да се характеризира и като любовен роман от времената на колониализма.

Барберис преподава литература в Сорбоната вече четири десетилетия. Изкушава се сама да пише от средата на 90-те на миналия век. По страниците на книгата-победител води читателите си в Камерунточно там е родена всъщност писателката.

Книгата пък посвещава на паметта на баща си, който заминава за Африка в началото на 50-те. Това е и периодът, в който се развива действието в романа. Герой обаче е младата Мадлен, която се озовава в камерунския град Дуала заради работата на съпругата си. И се влюбва там…

Най-старото френско литературно отличие – именно Наградата на Френската академия, има и финансова премия в размер на 10 хил. евро. Любопитен факт е, че за трети пореден път я получава автор, публикуван от изд. „Галимар“.

Сега обаче ни очаква най-вълнуващият момент във френската литературна есен. На 7 ноември предстои да разберем името на новия носител на наградата „Гонкур“. По традиция литературните награди оказват голямо влияние върху пазара на книги. Заглавията-победители обикновено са най-продавани в предколедния период, като тиражите им понякога набъбват многократно.

Информация и снимки: dailymotion.com и sudouest.fr

Прочетете още

neda_antonova

Неда Антонова написа книга за „сътрудниците на Бога“

Новият ѝ роман изненадва Обичаната от много читатели писателка е известна със своите исторически мотиви …