Начало / Свят / Филмов режисьор спечели литературния „Гонкур“

Филмов режисьор спечели литературния „Гонкур“

Наградата е най-престижната във Франция

Jean-Baptiste_Andrea_(2019)

Жан-Батист Андреа е новият ѝ носител – със своята книга Veiller sur elle. Тя е и сред големите хитове във френските книжарници тази есен. Спечелил си име на добър режисьор и сценарист, Андреа дебютира в писателското поприще през 2017-а. Заглавието, с което сега печели „Гонкур“, е четвърто в кариерата му.

Veiller sur elle е дебел том, наброяващ 600 страници – описва фашизма в Италия, а заедно с това живота на Мимо, талантлив скулптор, който се влюбва в аристократичната Виола.

Искаше ми се да напиша този път нещо по-голямопризнава 52-годишният Андреа, – и така да прекрача през всички ограничения, които създадох сам пред себе си през двайсетте години на работа като сценарист и режисьор.” Има защо темата, която избира, да е Италия – това всъщност е родината на предците му. Както отбелязва самият режисьор и писател, романът е начин да отдаде почит на всичко италианско.

Подхожда обаче към писането по типично режисьорски маниер. Жан-Батист Андреа събира информация десет месеца, преди да пристъпи към създаването на романа си. Резултатът сега е „Гонкур“ за Veiller sur elle.

„Навремето умеех да напиша сценарий – спомня си Жан-Батист, – но не и роман. Сценарият е ограничен, което е удобство, докато в един роман е позволено всичко.

veillersurelle

Наградата „Гонкур“ има огромен ефект върху книгата, която печели. Смята се, че тиражът ѝ автоматично се умножава няколко пъти. Иначе чекът за отличието е символичен – на него е изписана сумата от 10 евро. Според статистиката обаче книгата, която печели, може да очаква продажби от минимум 400 хил. копия.

Информация и снимки: rts.chcarobookine.com и „Уикипедия“

Прочетете още

annie-spratt-p1bHqLjKwi4-unsplash

Детската книга празнува заедно с Андерсен

Прекрасно е да подарите днес четиво на своя малчуган Принцът на приказките Ханс Кристиян Андерсен …