Начало / Критика / „Разходката на баба Гейтуд“ е забележително предизвикателство

„Разходката на баба Гейтуд“ е забележително предизвикателство

Маргарита Янова, „Хеликон-Съборна“

217157_bКнигата „Разходката на баба Гейтуд” от Бен Монтгомъри е новото заглавие в поредицата ”Пътешествия и приключения” на издателство „Вакон”. Написана е на базата на дневници и други документи на Ема Гейтуд, първата жена преминала сама най-дългия пешеходен маршрут в САЩ Апалачианската пътека. Тя е дълга 3300 км от щата Джорджия на юг до щата Мейн на север, непрекъснат туристически маршрут през гори, планини и реки. Минава само на ден път от най-гъсто- населените райони на САЩ, но е изненадващо изолирана. По пътеката туристите могат да се натъкнат на глигани, черни мечки, вълци, рисове, гърмящи змии, както и на отровен дъб, отровен бръшлян и отровна смрадлика.

Ема Гейтуд изминава пътеката по цялата й дължина, около 5 милиона крачки, през 1955г. /3 май – 25 септември/ за 146 дни /първата жена направила това/ и отново през 1957г. Така тя така става и първият човек в историята преминал маршрута два пъти.

Наричат я „Кралицата на гората”. Попитана защо го е направила, отговаря: „Защото исках”.

Приема го като вид забавление.

Книгата е написана увлекателно и е изпъстрена с интересни случки от пътешествитето на Ема Гейтуд. Често се налага да спи на открито, на земята, върху нагорещени камъни, за да се топли. Среща всякакви хора, когато търси храна и подслон. Катери върхове и пресича пълноводни потоци. Но не се отказва.

Изглежда този най-дълъг пешеходен маршрут има особено очарование. Години по-късно писателят Бил Брайсън също приема предизвикателството и изминава част от пътеката. Той описва своето приключение в книгата „Разходка в гората”, една от най-смешните книги, които съм чела. А през март отново от „Вакон” очакваме книгата на Скот Юрек, нашумял с „Яж и тичай“, пътеписа „Север”. Темата е същата – пътеката на Апалачите. Юрек си поставя за цел да подобри рекорда за време по маршрута. С нетърпение ще прочета и неговата интерпретация на това забележително предизвикателство.

Прочетете още

Miranda

„Миранда“ с вкус на детство

Три книги за четене ви предлагаме сега, плюс една подарък – за игра! Всички те …