Начало / Любопитно / Британската полиция разпитва мъж заради трансфобско стихотворение

Британската полиция разпитва мъж заради трансфобско стихотворение

censorship-610101_1920Мъж разказва как е бил разпитван от полицията повече от половин час, след като харесал подигравателен пост в Туитър, насочен съм транссексуалната общност. Хари Милър, според който „транссексуалните жени не са никакви жени“, твърди, че причината за официална проверка от полицията на Хъмбърсайд (Великобритания) е заради неговото положително отношение към петстишие, споделено в Туитър. То наричало жените „глупави” и включвало коментари за „синтетични” хормони.

Г-н Милър също е бивш полицай и пише в социалната мрежа, че полицейският служител разследвал престъпление от омраза. „Заяви, че разполага с трийсет мои туита. Попитах дали нещо в тях нарушава закона.” Той отговори – „Не.” Попитах дали нещо се доближава до нарушаване на закона и той ми прочете един стих. Сериозно!  Ченге ми прочете стих по телефона”. След като обяснил на полицая, че той не е автор на стиха,  отговорът бил: „Да, но вие сте го харесали и популяризирали.”

Накрая склонил: „Не е престъпление, но ще бъде отбелязано като инцидент с дискриминационен мотив.” И още –  „Полицаят ми каза, че се налагало да говори с мен, въпреки че не съм извършил престъпление, за да „провери начина ми на мислене“. Честно! Даже ми изнесе лекция по темата: „Понякога женски мозък се развива в мъжко тяло в утробата, това представлява транссексуалността. „Можете да си представите реакцията ми. И за капак ме предупреди да внимавам какво говоря, защото рискувам да бъда уволнен за реч на омраза“.

По-късно Хари, който е шеф на фирма, споделя пред сп. „The Spectator”, че инцидентът го е накарал да се чувства като престъпник. „Смятам че ситуацията е абсурдна и плашеща“, казва мъжът. „Не съм нарушил никакъв закон, полицията не намеква, че съм направил нещо нередно. Но ето ги, разследват ме за някакъв си стих в Туитър. Лудост, пълна лудост.“

Инцидентът провокирал последователите му в Туитър да напишат поредица от подобни стихотворения. Хари казва, че е решен да продължи да споделя своите възгледи: „Струва си да се борим за свободата на словото. Ако не можем да се изразяваме свободно в рамките на закона, другите ни права няма да означават нищо.“

От своя страна говорител на полицията в Хъмбърсайд коментира, че там се отнасят сериозно към всички инциденти на омраза и винаги ще предприемат съответните мерки.

Превод: Ася Михайлова, по материал от metro.co.uk

Прочетете още

16000696

„През август ще се видим“ – романът, за който Маркес забрави

Смъртта прави всеки ръкопис скъпоценен Габриел Гарсия Маркес дописва през 2004-а една своя книга, която …