На фокус
Начало / Любопитно / Британската полиция разпитва мъж заради трансфобско стихотворение

Британската полиция разпитва мъж заради трансфобско стихотворение

censorship-610101_1920Мъж разказва как е бил разпитван от полицията повече от половин час, след като харесал подигравателен пост в Туитър, насочен съм транссексуалната общност. Хари Милър, според който „транссексуалните жени не са никакви жени“, твърди, че причината за официална проверка от полицията на Хъмбърсайд (Великобритания) е заради неговото положително отношение към петстишие, споделено в Туитър. То наричало жените „глупави” и включвало коментари за „синтетични” хормони.

Г-н Милър също е бивш полицай и пише в социалната мрежа, че полицейският служител разследвал престъпление от омраза. „Заяви, че разполага с трийсет мои туита. Попитах дали нещо в тях нарушава закона.” Той отговори – „Не.” Попитах дали нещо се доближава до нарушаване на закона и той ми прочете един стих. Сериозно!  Ченге ми прочете стих по телефона”. След като обяснил на полицая, че той не е автор на стиха,  отговорът бил: „Да, но вие сте го харесали и популяризирали.”

Накрая склонил: „Не е престъпление, но ще бъде отбелязано като инцидент с дискриминационен мотив.” И още –  „Полицаят ми каза, че се налагало да говори с мен, въпреки че не съм извършил престъпление, за да „провери начина ми на мислене“. Честно! Даже ми изнесе лекция по темата: „Понякога женски мозък се развива в мъжко тяло в утробата, това представлява транссексуалността. „Можете да си представите реакцията ми. И за капак ме предупреди да внимавам какво говоря, защото рискувам да бъда уволнен за реч на омраза“.

По-късно Хари, който е шеф на фирма, споделя пред сп. „The Spectator”, че инцидентът го е накарал да се чувства като престъпник. „Смятам че ситуацията е абсурдна и плашеща“, казва мъжът. „Не съм нарушил никакъв закон, полицията не намеква, че съм направил нещо нередно. Но ето ги, разследват ме за някакъв си стих в Туитър. Лудост, пълна лудост.“

Инцидентът провокирал последователите му в Туитър да напишат поредица от подобни стихотворения. Хари казва, че е решен да продължи да споделя своите възгледи: „Струва си да се борим за свободата на словото. Ако не можем да се изразяваме свободно в рамките на закона, другите ни права няма да означават нищо.“

От своя страна говорител на полицията в Хъмбърсайд коментира, че там се отнасят сериозно към всички инциденти на омраза и винаги ще предприемат съответните мерки.

Превод: Ася Михайлова, по материал от metro.co.uk

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …