Начало / Свят / Книгите в Турция ще бъдат без ДДС

Книгите в Турция ще бъдат без ДДС

Турският  парламент ще обсъди закон, който предвижда данъкът върху добавената стойност (ДДС) 15147306115a48f4733c2eb6.25328007на книгите, списанията и вестниците да бъде сведен до нула. Това заявление на президента Реджеп Ердоган, цитирано от Ройтерс, вече се тиражира с надежда и в България, която заедно с Дания поддържа една от най-високите данъчни ставки върху книгите в Европейския съюз − 20 %. Според Ердоган решението на турския парламент цели да направи тях и печатните медии по-достъпни, както и да подкрепи издателите, които са ощетени от масовата дигитализация в бранша.

От началото на февруари 2019 г. в Турция книги, списания и вестници не се облагат с  ДДС, ако са купени директно от лицензиран издател или от неговия сайт. 8% имат взетите от книжарници или други търговски обекти.

БТА посочва официални данни, според които общо 1,66 милиарда бройки печатни издания са разпространявани в южната ни съседка през 2017 г., като от тях 58 027 са книжните заглавия, а повече от 90% принадлежат на вестниците.

Прочетете още

cropped_content_meltem-yilmaz-askin-multeci-hali_4vGdQX9372XlMN3

В ислямския свят жените са в безизходица

Някои книги стават все по-актуални с времето. Такава е „Сорая“ на турската писателка Мелтем Йълмаз. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.