Начало / Свят / Принц Чарлз връчи рицарско звание на Казуо Ишигуро

Принц Чарлз връчи рицарско звание на Казуо Ишигуро

sirkiРоденият в Япония английски писател Казуо Ишигуро вече е печелил най-големите литературни награди в света – Ман Букър и Нобел през 2017 г. Във филмови адаптации по негови романи са участвали звезди от ранга на Антъни Хопкинс, Ема Томпсън и Кийра Найтли. Затова не е изненадващо, че той получи и най-престижната британска титла, отбелязва Венити феър.

В края на миналата седмица лично наследникът на британския трон принц Чарлз го удостои с рицарско звание, а след края на церемонията Ишигуро сподели: „Всичко това е част от личната ми история на емигрант от друга държава, дошъл и израснал тук. Това е част от голямата ми любовна история с Великобритания и английската култура“.

Ишигуро е роден в Нагасаки през 1954 г., но се мести във Великобритания заедно със семейството още преди да е навършил 6 години. Действието в повечето от романите му се развива в Англия, като в това число е и Остатъкът от деня, разказващ живота на английски иконом. Според писателя, родителите му биха били много горди, ако бяха доживели удостояването му с рицарско звание.

Всъщност това не е първата среща на Казуо Ишигуро с принц Чарлз. Писателят е разказвал, че като млад е работил в замъка Балморал като част от кралската ловна дружина. Този път срещата беше в двореца Бъкингам, а Ишигуро беше придружаван от съпругата и дъщеря си.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5792

Казуо Ишигуро смята, че авторите се самоцензурират

Линията на коректността ги прави по-предпазливи Изказването му идва в момент, когато „Клара и слънцето” …