Начало / Свят / Турция откри неприлично съдържание в детска книга

Турция откри неприлично съдържание в детска книга

„Истории за лека нощ за момичета бунтарки” е бестселър по цял свят

divky

Властите в Анкара решиха, че книгата може да окаже лошо влияние върху децата. Комисията, която взела решение, смята, че по страниците има пасажи, които по-скоро ще навредят на „лица, по-млади от 18 години”. Сега според турските закони „Истории за лека нощ за момичета бунтарки” ще се продава все едно е порнография – никой няма право да излага книгата, а могат да я купят само възрастни.

Автори на „Истории за лека нощ…” са две италианки – Елена Фавили и Франческа Кавало. Книгата излиза през 2016-а, като досега е преведена на 47 езика – включително и български. По страниците ѝ са разказани истории на известни и успешни актриси, спортистки, също учени и политици – до една жени. Замисълът  на италианките е да вдъхновят момичетата да повярват в мечтите си, показвайки им колко смела може да бъде една жена.

Всяко момиче има право да расте, обградено от вдъхновяващи примери – заяви Кавало, след като стана ясна реакцията на турските власти. – Ако някое правителство се бои от книга, която популяризира равноправието, значи едно такова послание в детска книга има въздействие, което ме мотивира още повече.”

Междувременно излезе и официална декларация от страна на Сдружението на турските издатели. В нея те протестират срещу частичната забрана на книгата и алармират, че е застрашена свободата на словото.

Историите, които описва книгата, са общо сто. Радушният прием на четивото накара двете авторки да подготвят и втора част – с още сто забележителни съдби. Сред примерите, които могат да вдъхновят всяко момиче, са животите на Астрид Линдгрен, Евита Перон, Коко Шанел, Маргарет Тачър, Мария Калас и др.

Лира.бг по материали от „Гардиън“

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

FarmLab-049

Децата искат умни книги

Темата за екологията е предпочитана от тях Тенденцията е все по-видна напоследък – децата и …