Начало / Свят / Турция откри неприлично съдържание в детска книга

Турция откри неприлично съдържание в детска книга

„Истории за лека нощ за момичета бунтарки” е бестселър по цял свят

divky

Властите в Анкара решиха, че книгата може да окаже лошо влияние върху децата. Комисията, която взела решение, смята, че по страниците има пасажи, които по-скоро ще навредят на „лица, по-млади от 18 години”. Сега според турските закони „Истории за лека нощ за момичета бунтарки” ще се продава все едно е порнография – никой няма право да излага книгата, а могат да я купят само възрастни.

Автори на „Истории за лека нощ…” са две италианки – Елена Фавили и Франческа Кавало. Книгата излиза през 2016-а, като досега е преведена на 47 езика – включително и български. По страниците ѝ са разказани истории на известни и успешни актриси, спортистки, също учени и политици – до една жени. Замисълът  на италианките е да вдъхновят момичетата да повярват в мечтите си, показвайки им колко смела може да бъде една жена.

Всяко момиче има право да расте, обградено от вдъхновяващи примери – заяви Кавало, след като стана ясна реакцията на турските власти. – Ако някое правителство се бои от книга, която популяризира равноправието, значи едно такова послание в детска книга има въздействие, което ме мотивира още повече.”

Междувременно излезе и официална декларация от страна на Сдружението на турските издатели. В нея те протестират срещу частичната забрана на книгата и алармират, че е застрашена свободата на словото.

Историите, които описва книгата, са общо сто. Радушният прием на четивото накара двете авторки да подготвят и втора част – с още сто забележителни съдби. Сред примерите, които могат да вдъхновят всяко момиче, са животите на Астрид Линдгрен, Евита Перон, Коко Шанел, Маргарет Тачър, Мария Калас и др.

Лира.бг по материали от „Гардиън“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2772a8133d

Британските писатели ще получават отчисления от антиквариатите

Дори книгите, продадени на старо, ще им носят печалба Новата програма, която урежда въпроса, се …