Начало / Свят / Отворено писмо на световни интелектуалци в защита на Европа

Отворено писмо на световни интелектуалци в защита на Европа

21454c8e057b58404b197246322b9bb8Трийсет от водещите интелектуалци в световен мащаб написаха отворено писмо с предупреждение, че над Европа е надвиснала заплаха, съобщава БТА.

Сред авторите, които се обединяват в подкрепа на тази позиция, стоят имената на нобеловите лауреати Светлана Алексиевич, Марио Варгас Льоса, Елфриде Йелинек, Херта Мюлер и Орхан Памук, също френският философ Бернар-Анри Леви, писателите Милан Кундера, Людмила Улицка, Адам Михник, Лейла Слимани, Йън Маккюън, Клаудио Магрис, Роберто Савиано, Исмаил Кадаре, Салман Рушди и други.

„Лира“ отбелязва, че писмото се тиражира от британския „Гардиън“ и френския „Либерасион“, в момент, когато предстои финалното решение за Брекзит, макар интелектуалците да изтъкват, че повод за неговото написване са изборите за Европейски парламент през май. Внимание заслужава и фактът, че мнозина от тях не са добре приети в собствените им страни именно заради глобалистки идеи, които пропагандират чрез своето творчество, а присъствието на други под тази петиция е изненадващо. 

Вижте призива на трийсетте.

„От всички страни се сипят критики, обиди и поддръжници изоставят каузата. „Стига строене на Европа!“ е викът. Нека вместо това да се свържем отново с нашата „национална душа“! Нека преоткрием „изгубената си идентичност“! Това е дневният ред, споделян от популистките сили, заливащи континента. Няма значение, че абстрактни понятия като „душа“ и „идентичност“ често съществуват само във въображението на демагозите.

Европа е нападната от фалшиви пророци, които се опиват от недоволството и вярват, че техният час е настъпил. Тя беше изоставена от два големи съюзника, които през последния век на два пъти я спасиха от самоунищожение; единият отвъд Ламанша, другият отвъд Атлантическия океан. Континентът е уязвим за все по-малко прикритите маневри на стопанина на Кремъл. Европа като идея се разпада пред очите ни.

Това е отровната атмосфера, в която през месец май ще се състоят изборите за Европейски парламент. Ако нещо не се промени, ако нещо не се случи, за да върне назад надигащата се високопарна вълна, ако не се прояви нов съпротивителен дух, тези избори обещават да бъдат едни от най-пагубните, които сме виждали. Те ще дадат победата на онези, които печелят от катастрофите.

За хората, които още вярват в наследството на Еразъм, Данте, Гьоте и Коменски, остава само срамното поражение, пренебрежението към интелигенцията и културата. Ще има масови прояви на ксенофобия и антисемитизъм. Всички ще ни сполети катастрофа. Ние, долуподписаните, сме сред тези, които отказват да се примирят с нея.

Ние се причисляваме към европейските патриоти (група, по-многобройна, отколкото се смята, но често прекалено примирена и мълчалива), които разбират какво е заложено на карта. Три четвърти от един век след победата над фашизма и 30 години след падането на Берлинската стена, се води нова битка за цивилизацията. Нашата вяра е голямата идея, която сме наследили, която според нас беше единствената сила, достатъчно могъща да издигне народите на Европа над самите тях, и изпълненото им с войни минало. Затова и отправяме тази покана, да се присъедините към новата обществена  мобилизация.“

Прочетете още

ab6420fc69a09026fd26d51ddb68fb01_original

Дейвид Линч осмя Брекзит

Култовият режисьор, който вече е на 73, го нарече неразбираем СЪЗДАТЕЛЯТ НА ФИЛМИ като „Туин …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.