Начало / Читателски дневник / Брекзит е невъзможен при хубавите книги

Брекзит е невъзможен при хубавите книги

Кратък преглед на авторите, които ще четем и след развода

eu-1473958_1920

Британските писатели трудно могат да бъдат разделени от потока на европейската литература – още повече, че много жанрове са такива, каквито са днес, именно благодарение на тях. Пък и писателите от Острова са в основата на това литературата да се превърне в изключителен културен феномен. Достатъчно е да споменем няколко имена – Уилям Шекспир, Оскар Уайлд, Джордж Оруел, Томас Харди… Списъкът всъщност може да е много дълъг, но именно Великобритания с нейното джентълментство и особен хумор е онази пикантна щипка в живота, без която трудно ще минем! Даже сега, като е извадена от употреба в Европейския съюз, срещата с културата ѝ ще става още по-ценна и желана. Мечтаем си именно след Брекзит английското възпитание и точност отново да се превърнат в мерило за отношенията помежду ни. Така, както го прави например Падингтън в историите на Майкъл Бонд, които той съчинява уж за деца. И макар че идва от Тъмно Перу, мечето бързо прегръща всички положителни качества на културната среда, в която живее.

А тази култура стъпва на един наистина много здрав стълб, какъвто е Шекспир. Ако искаш да разбереш британската душа, истината е някъде там, в пиесите и сонетите му. Между другото, макар и „небританска” по характер, „Ромео и Жулиета” в ново издание и с класическия превод на Владимир Свинтила ще зарадва съвсем скоро почитателите на изкусния бард.

Британците развиват своето отношение към политиката и културата буквално векове. Затова и гении, какъвто например е Чърчил, могат да се родят само на такова място. Точно сър Уинстън създава един монументален труд, който посвещава на родната си страна. „Раждането на Британия“ започва преди Христа и стъпва върху историческо развитие, което показва каква мощ крие народът му. Съвсем откровено обаче политикът-хроникьор описва и трагедиите, трудните дни, слабостите, които в крайна сметка са направили британците това, което са.

А именно, градина от блестящи умове, които могат да пресъздадат живота по много различни начини. Да вземем например Оскар Уайлд, който всъщност е роден в Ирландия – в преследване на абсолютната свобода, той смъква морала от пиедестала му, за да покаже на всички, че всъщност отдавна е прогнил. Именно развенчаването на традиционните представи е в основата на бляскавия му успех.

Може да се каже, че точно противоречията хранят Мъгливия Албион – доказателство е скорошната история-истерия с Хари и Меган. Но британците имат лек за всичко и това е техният хумор. Ненапразно са нация, родила невероятни хумористи като Удхаус или пък Джером К. Джером.

pad

Пък и е казано, че народ, който има силни жени, го чака само добро бъдеще. Списъкът с представители на нежния пол, които са символ на сила и изобретателност, ще е дълъг, когато става дума за тази страна. В писането е същото – именно Великобритания ражда явление като Агата Кристи. За нея се твърди, че е най-известният писател за всички времена, а в продажбите я изпреварва единствено Шекспир.

Далеч преди нейното време пък се появява една Джейн Остин. Дори тогавашното общество – в края на 18. век, е впечатлено от таланта ѝ, а днес може да говорим просто за истински културен феномен.

Но и за самата Джейн Остин може да се каже, че има днес своите наследници. Дж. К. Роулинг също създаде история, а вековните библиотеки на Острова пък родиха и явление като А. С. Байът – книга като „Обладаване” например след 200 години сигурно ще е това, което е за нас „Разум и чувства” днес.

А на съвременната история на Великобритания може да погледнем и така – 1984-а вече се е случила, пророчествата, изречени от Оруел, са се сбъднали… Но какво има отвъд тях, способна ли е една държава да потъне отново в своя… сън в лятна нощ, в който стойностите пак са си на мястото, а да пишеш с британски акцент… добре прието навсякъде по света.

Всички говорят за Великобритания – вижте книгите, които превръщат една от най-стойностните литератури в света просто в незаменима

Британски акценти от Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

uvodni

Любимите литературни герои

Малко от книгите, които ни карат да се влюбим в тях Попитахме ви точно това …