Начало / Критика / Не се препоръчва за читатели под 16 години!

Не се препоръчва за читатели под 16 години!

217023_bРалица Маркова, Хеликон-Витоша

Това е трета книга от поредицата на Коуди Макфейдън, посветена на Смоуки Барет – специален агент, чиито личен живот и работа се преплитат със зловещи серийни убийци.  В предишните части жената и майката Смоуки губи семейство и приятели, тялото и лицето ѝ получават белези, от вида на които околните отклоняват поглед, а съзнанието и духът ѝ остават раздрани и пищящи от кървавите спомени. Желанието за самоубийство е заместено от жажда за мъст, а вледененото ѝ сърце е стопляно само от онемялото дете на приятелката ѝ.

В „Тъмната страна“, Смоуки неочаквано е извикана от дългогодишния си ментор и шеф на ФБР в Лос Анджелис, за да разследва мистериозно убийство на млада жена в самолет. От пръв поглед става ясно, че жертвата е транссексуална, а от изненадващото присъствие на един от големите босове на ФБР се разбира за връзката на жертвата с губернатор. Политическият натиск, оказван върху служителите на Службите допълва шеметния ход на събитията, а Смоуки Барет се обръща към тъмната страна в себе си и, черпейки от нея, достига до поредния сериен убиец, който след години на анонимни престъпления решава да заснема деянията си и да ги популяризира в интернет. Провокираните служители на реда разбират, че намерението на престъпника е да наказва всеки, който крие своя неизказана тайна, а целта му е да накара света да се покае за греховете си. Съвсем логично на създалата се ситуация с трансескуалността като личен избор и поемането на отговорност за сторени грехове, в романа се чува и гласът на Църквата, а предмети от църковни служби се превръщат в нарочни съобщения към полицията.

Ключове:

  • Темите са: как тайните променят психиката; какъв титаничен ресурс крие тъмната страна на всеки и изборът да бъде използван за добри или престъпни каузи; за комфорта от присъствието на близките;
  • За любителите на скоростните, напрегнати сюжети с неочаквани обрати;
  • Ярки описания на кървави сцени и психологически състояния;
  • Не се препоръчва за читатели под 16 години;
  • Стил, подобен на Стивън Кинг;
  • Изказ, подобен на скандинавските автори на трилъри;
  • Всяка от историите за Смоуки Барет може да се чете самостоятелно.