Начало / Свят / 800 библиотеки са затворили във Великобритания от 2010-а насам

800 библиотеки са затворили във Великобритания от 2010-а насам

Сега обществените места за четене са с 30% по-малко

boris

Обединеното кралство разполага в момента с общо 3583 библиотеки. Данните са от The Chartered Institute of Public Finance and Accountancy’s. Преломната година в дейността им обаче е 2010-а. Тогава в сила влизат много ограничаващи финансови мерки, въведени от консерваторите.

По-малко са и библиотекарите. От 24 хил. преди няколко години сега те са останали 15 300. Само последната година са затворили 35 библиотеки. В резултат намаляват и читателите.

Основната причина според Роб Уайтмен от цитираната организация е ограничението във финансирането, налагано от местните политици. Парите, които преди отивали в библиотеките, сега се пренасочват най-често в социалната сфера.

По темата се изказа и премиерът Джонсън, който заяви в телевизионно предаване, че всичко зависи именно от общинските власти. „Обичам книгите и искам да инвестирам в библиотеките, но това може да се случи едва тогава, когато икономиката е набрала скорост“, заяви той. Според министър-председателя това може да се случи след Брекзит.

Лира.бг по материали от „Гардиън“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

9d073d2b61711a77c1c9c080bb78acfc

Книги по света се купуват повече след пандемията

Продажбите нарастват и когато мерките са по-строги Увеличението при това е рязко – за пример …