Начало / Свят / 800 библиотеки са затворили във Великобритания от 2010-а насам

800 библиотеки са затворили във Великобритания от 2010-а насам

Сега обществените места за четене са с 30% по-малко

boris

Обединеното кралство разполага в момента с общо 3583 библиотеки. Данните са от The Chartered Institute of Public Finance and Accountancy’s. Преломната година в дейността им обаче е 2010-а. Тогава в сила влизат много ограничаващи финансови мерки, въведени от консерваторите.

По-малко са и библиотекарите. От 24 хил. преди няколко години сега те са останали 15 300. Само последната година са затворили 35 библиотеки. В резултат намаляват и читателите.

Основната причина според Роб Уайтмен от цитираната организация е ограничението във финансирането, налагано от местните политици. Парите, които преди отивали в библиотеките, сега се пренасочват най-често в социалната сфера.

По темата се изказа и премиерът Джонсън, който заяви в телевизионно предаване, че всичко зависи именно от общинските власти. „Обичам книгите и искам да инвестирам в библиотеките, но това може да се случи едва тогава, когато икономиката е набрала скорост“, заяви той. Според министър-председателя това може да се случи след Брекзит.

Лира.бг по материали от „Гардиън“

Прочетете още

robby-mccullough-HslUloFIIk0-unsplash

Частните библиотеки са все по-популярни в Япония

Малки заемни възникват в цялата страна Настъплението на електронните книги породи истински парадокс – хората …