Начало / България / Пълно издание на прочут роман

Пълно издание на прочут роман

215528_bЕто го най-после: новото пълно издание на прочутия роман на Габриел Гарсия Маркес, донесъл му Нобелова награда през 1982 година.

Има и по-скучни нобелисти, но Гарсия Маркес не е от тях. Които вече познават творчеството му нямат нужда от представяне нито на автора, нито на книгата. Нито на българския ù преводач Румен Стоянов. Тази бележка е за читателите, които за първи път се срещат с този писател.

Сто години самота“ не е обикновен роман. Това е роман паметник на рода Буендия, който обхваща 100, 200 или повече години (вие решете колко) от създаването както на него, така и на легендарното селище Макондо, което обитава до неговия край. Не е възможно да се опише това произведение в няколко реда. Книгата е пълна със събития, житейски и обществени случки, страсти и подробности. Героите в нея са много и поведението им е най-разнообразно. Има и много хумор, както и много прочути изречения, които ще останат завинаги в световната литература, заедно с целия роман. В него е и Хосе Аркадио Буендия, който се опитва да направи с дагеротип снимка на Господ, и Ремедиос красивата, която чак мирише на любов, но от личността ù Природата е изрязала напълно любовта и секса, и всепомитащата страст между Амаранта Урсула и Аурелиано, и още много неща. Въобще това е книга за нещо много голямо от неговото начало до края му.

Романът е много жизнен, но не е жизнерадостен, и е много красив, но не е сладникав.

Досега творбата е имала три издания, през 1971, през 1978 и през 1979 година. Сега е проверена изцяло, допълнена е с липсващите пасажи, езикът и граматиката ù са осъвременени и е такава, каквото я е написал Гарсия Маркес по неговия неповторим начин.

Приятно четене!

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

232557_b

Прилив на чувства

За тънката граница между журналистика и литература ни кара да помислим Маркес Мобилизираме се в …