Начало / Свят / Количката на Хокинг и куп вещи на Нютън, Дарвин и Айнщайн отиват на онлайн търг

Количката на Хокинг и куп вещи на Нютън, Дарвин и Айнщайн отиват на онлайн търг

Stephen-Hawkings-motorized-wheelchair-is-up-for-auctionПрез 2009 г. един от най-популярните учени на съвремието ни – Стивън Хокинг организира специално парти за пътешественици във времето. Поканите са само за специално избрани щастливци, чиито имена са обявени чак след събитието.

В края на октомври тези фенове на връщането във времето, които не са били удостоени с покана, могат да се пропътуват 9 години назад, като се сдобият с покана за купона. Там сигурно ще могат пак да зърнат Хокинг да седи самичък на количката си, обграден от шампанско, балони и снакс.

В. „Ню Йорк Таймс“ обяви, че навръх Хелоуин „Кристис“ ще организира онлайн търг за вещи на прочутия физик, който почина през март на 76-годишна възраст, както и на няколко още по-известни негови колеги в научните среди – Сър Исак Нютон, Чарлз Дарвин и Алберт Айнщайн.

Сред вещите им, които ще бъдат предложени на ценителите, са много научни трудове, кореспонденция и портрети. Най-голям интерес предизвикват вещите на най-съвременния сред учените – Хокинг. На търга ще бъдат предложени негово яке, сценарият на епизода от сериала „Семейство Симпсън“ с негово участие, а също – червена електрическа количка, която той използва през 80-те и 90-те години. Доктор Хокинг прекара голяма част от живота си прикован в количка, докато постепенно губеше контрол върху мускулите си заради заболяване от Амиотрофична латерална склероза, известно като болестта на Лу Гериг. Той спира да използва червената количка, след като става ясно, че вече не може да я движи с ръце. Очаква се цената на количката да стигне до 18 900 долара. Приходите от продажбата й, както и на всички негови вещи на търга, ще отидат за благотворителност във фондацията на дъщерята на д-р Хокинг – Луси.

Други от хитовете в търга ще са докторската теза на Хокинг, която той пише през 1965 г. – „Properties of Expanding Universes“, и копие на бестселъра му от 1988 г. „Кратка история на времето“ с негов отпечатък вместо автограф.

В онлайн търга, наречен на друг бестселър на Хокинг„Върху раменете на гиганти“ са включени 52 обекта. Сред тях са писмо, в което Дарвин разкрива идеите си за еволюцията, ръкопис, разкриващ интереса на Нютон към алхимията и книга, обясняваща разбирането на Айнщайн относно относителността. Най-запалените фенове на науката ще могат да наддават и за платежна бележка, принадлежала на Нютон, а също – писмо, с което Дарвин отклонява покана за вечеря, обяснявайки, че е болен и подобно писмо, с което Айнщайн отхвърля покана за обяд с обяснение, че е на диета.

Търгът ще продължи до 8 ноември.

Прочетете още

Jack-Dorsey-and-first-tweet-over-Twitter-logo

Първият туит на света се продава за милиони

Виртуалните постове се превръщат в нов жанр Писаното слово е изтърпяло какво ли не, а …