Начало / Без категория / Стивън Хокинг разгадава Вселената окончателно

Стивън Хокинг разгадава Вселената окончателно

Последната му теория излиза пет години след неговата смърт

180502-hawking-hertog1-768x519.840x540c

Големият учен е известен например със своята „Кратка история на времето“, но не толкова известен факт е това, че самият той признава за наличието на грешки в теорията си. При това говорим за абсолютен бестселър с продажби, надхвърлящи 10 млн. екземпляра в целия свят.

Споделя съмненията си всъщност с друг учен – Томас Хертог. Младият му колега е едва на 27, когато получава мейл от своя ментор. Хертог е поканен на среща в дома на Хокинг в Кеймбридж. И Стивън Хокинг му казва нещо на пръв поглед шокиращо: „Написал съм „Кратка история на времето“ от погрешна перспектива.

„Стивън заяви, че смята теорията си за погрешна – спомня си сега Хертог, който в момента преподава в университета в Льовен. – Така че в продължение на много години работихме заедно върху нова теория, която да обясни произхода на Вселената.”

Онова, до което достигат заедно, ще излезе много скоро в нова книга, наречена от самия Хертог On the Origin of Time: Stephen Hawking’s Final Theory. Тя ще е в продажба от 11 април 2023 г. За това как е възникнала пък ученикът на Стивън Хокинг ще разкаже на лекция в рамките на фестивал в Кеймбридж – на 31 март 2023 г.

По средата на съвместната ни работаразкрива детайли от своето сътрудничество с Хокинг белгийският космолог, – той беше останал съвсем без сили и не успяваше да натиска копчетата на уреда, който използвахме, за да общуваме помежду си.

Хокинг всъщност почти цял живот страда от тежко заболяване – амиотрофична латерална склероза. Апарат, за да говори с останалите, използва още от 1985 г. От няколко думи на минута – продължава Томас Хертог, – той вече успяваше да предаде една дума на няколко минути. Стоях пред него, задавах му въпроси и го гледах в очите, за да установя дали е съгласен, или не.”

При тези необикновени обстоятелства се ражда и On the Origin of Time: Stephen Hawking’s Final Theory – сигурно най-очакваната книга в света на науката от смъртта на Хокинг през 2018-а насам. За Хертог се знае, че е неговият ключов сътрудник. Точно под ръководството на Хокинг той се сдобива и с титлата доктор по философия в материята, свързана с разширението на Вселената.

Темите в новата книга пък разискват въпроси като този за нашето място във Вселената и кое всъщност я прави подходяща за живот. „Става дума за нова философия на физиката – повдига завесата 48-годишният учен. – Отхвърляме това, че Вселената е някакъв механизъм, основаващ се на безусловни закони, които са съществували винаги, и го заместваме с представата, че е самоорганизираща се система, в която действат най-различни променящи се физични закони.

hawking

Стивън Хокинг преобръща с последните си думи представата ни за времето и причинно-следствените връзки

Информация и снимки: „Уикипедия”, Amazon, Phys.org и Flowee

Прочетете още

oYk6dCFtbOoPbH5UgnFLcwfVKvLrUL13tUR5jV-7j-Eg

Световен автор на биографии гостува на пловдивчани

Пловдивският „Хеликон“ посреща от 18 ч. днес любопитен гост Атле Нес започва българското си турне …