Начало / Свят / Изследване разкри: израстването сред книги помага в училище

Изследване разкри: израстването сред книги помага в училище

f52f90e496b19295aa564429ffb0c0f4Интересни разкрития за навиците на най-запалените читатели направиха учени с поредно изследване. Анкетата, цитирана от в. „Гардиън“, доказа, че децата, които растат в дом, пълен с книги, имат по-добър успех в училище дори ако не четат много.

Изследването е дело на Австралийския национален университет и Университета на Невада, като целта му е да разкрие кои са най-запалените книжни плъхове в света. То е публикувано в журнала „Social Science Research“.

Възрастните, които имат университетска диплома, но са разполагали с малко книги у дома, показват същата грамотност като тези, които са учили само до средно образование, но са расли сред книги вкъщи. Според учените има голяма връзка между грамотността, способностите по математика и информационни технологии и наличието на книги в дома до 16-та си годишнина на хората и тя дори не се основава на факта колко много е четял индивидът в началните си години.

В това отношение първенци на света са в Естония. Над 35% от жителите на балтийската република притежават 350 книги или повече. Средно естонците държат вкъщи 218 заглавия. Следват норвежците с 212, шведите – 210 и чехите – с 204.

Далеч по-назад са англоезичните страни:

Австралия – 148

Великобритания – 143

САЩ – 114.

Най-тежко е положението в Турция – там средно семействата разполагат с 27 книги у дома, а 60% от населението има по-малко от 5 издания.

Анкетьорите разпитват жители на 31 страни, на възраст между 25 и 65 години, които отговарят на въпроси колко книги са имали в дома си до 16-та си годишнина.

Според един от авторите на проучването – др. Джоана Сикора, заобикалянето на подрастващите с книги дава основа на „учебната култура“, която в дългосрочен план се отразява на образоваността. Постоянното присъствие на книги няма обаче отношение към бъдещата професия на детето. „Сигурно обаче е едно – дете, което расте сред книги има много големи предимства в училище“, твърди Сикора.

По-ранни проучвания вече откриха връзка между четенето за забавление и резултатите в училище. Последното изследване обаче показва, че има връзка и между количеството книги, сред които израстваш и приходите ти като възрастен. Според учените, дори семействата с финансови затруднения могат да наваксат изоставането на децата си по отношение на качеството на училищното образование, като ги заобиколят с повече книги.

„Грамотните четящи подрастващи след това имат предимство при получаването на образование. Най-голямата изненада за нас беше, че количеството книги се отразява и на уменията по математика и информационни технологии. Причината е в подобряването на мисленето, а това е различно умение. Досега стереотипът беше, че има два вида хора – такива на думите и такива на цифрите. Оказва се, че съвсем не е така. Не го очаквахме. Като цяло – не става дума за това дали си чел като дете. Това не определя дали ще четеш на по-късен етап. Изследването разкри, че си по-грамотен и по-добре се справяш в дигиталната среда, когато си имал книги около себе си като дете. Трудно е да кажеш на едно дете: „Сядай и започвай да четеш!“ Но когато средата е такава всичко се обръща. Важно за децата е да виждат как родителите им, а и близките възрастни около тях, се заобикалят с книги“, твърди Сикора.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …