Начало / Свят / Можем ли да очакваме последната нова книга от Толкин?

Можем ли да очакваме последната нова книга от Толкин?

thefallofgondolin1-7e5ec2f26616884298c687c350ce79a8Само след броени дни почитателите на Дж. Р. Р. Толкин ще могат да се поздравят с нова книга от любимия им автор на пазара, приемана и за последната, предава сайтът CNet. На 30 август от печат на английски излиза „The Fall of Gondolin“. Толкин умира през 1973 г., но след това синът му Кристофър, който днес е на 93 години, продължава да редактира и публикува бащините си творби, включително и тази.

Новата стара история разказва за основаването на елфическия град Гондолин и се смята за една от изгубените му истории, върху които се базира част от „Силмарилион“. Смята се, че „The Fall of Gondolin“ продължава историята от наскоро публикуваната „Берен и Лутиен“. Мнозина очакват това да е последната творба на Толкин, която ще излезе от печат. Синът му Кристофър дори пише в предговора, че това „най-вероятно ще бъде последната книга от дългата поредица творби на баща ми“.

Смята се, че Дж. Р. Р. Толкин започва да пише историята през 1917 г., докато се възстановява от треската, с която се заразява по време на Първата световна война. Пише няколко варианта, преди да я зареже през 1951 г., а синът му впоследствие събира всички версии в една книга.

Книгата е илюстрирана от Алън Ли, който работи и по други издания на Толкин, а заедно с Грант Мейджър и Дан Хена през 2003 г. спечелиха Оскар за сценографията на „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля“.

Прочетете още

cast-from-the-lord-of-the-rings-support-possible-purchase-of-tolkien-house-ca38e5c-1280x720

Почитатели на Толкин събират пари за къщата му

Реакцията е вследствие обява за продажбата ѝ Сградата е от 1924-а, като оттогава насам не …