Начало / Свят / Непубликувана поезия от Толкин излиза през септември

Непубликувана поезия от Толкин излиза през септември

Отбелязваме и 70-годишнината на „Властелинът на пръстените“

there-is-a-lot-to-look-forward-to-for-us-tolkien-fans-v0-430mgb9jof1d1

The Collected Poems, както е заглавието на книгата, излиза в три части – по страниците са събрани над 200 стихотворения от Дж. Р. Р. Толкин, писани от него на практика през целия му живот. Около 70 от стиховете не са публикувани досега.

Поезията всъщност е голямата мечта на писателя. Той искрено се надява талантът му на поет да бъде признат. Много усилия в тази посока полага и синът му Кристофър Толкин. Писател и илюстратор, той също е сред движещите сили на новия проект преди смъртта си през 2020 г.

Заслуги за новата стихосбирка на Толкин имат и Кристина Скул и Уейн Хамънд, които преравят архивите на Кристофър Толкин, за да открият непознати досега материали от баща му. Така в The Collected Poems наред с познати стихове ще се появят например и творби, писани от Дж. Р. Р. Толкин по време на военната му служба през Първата световна война. Включени са и преводи на литературни нонсенси на Луис Карол, върху които Толкин работил с удоволствие.

Тази 2024-а е важна по отношение на писателя и с още нещо. Преди 70 години излиза „Задругата на пръстена“, която включва първите две части на „Властелинът на пръстените“. Само месеци по-късно се появява и втори том, наречен „Двете кули“. Макар че книгите остават незабелязани, а реакцията на критиката е хладна, днес епосът има милиони почитатели по целия свят.

J._R._R._Tolkien,_._1925

В романите си Толкин включва много стихове или песни, но никога не спечелва доверие към себе си като към поет – това поправя новата стихосбирка

По материали от „Харпър Колинс“

Прочетете още

El_Señor_de_los_Anis_lectura_(cropped)

„Властелинът на пръстените“ чества 70

Рожденият ден е двоен Толкин започва да пише своя епос още през 1939-а, но изминават …