Начало / Любопитно / И СССР снимал филм по „Властелинът на пръстените”

И СССР снимал филм по „Властелинът на пръстените”

Екранизацията бързо била скрита от зрителите

00xp-soviet-rings-mobileMasterAt3x-v2

Филмът бил подготвен специално за телевизията, но след първото излъчване по Телевизия „Ленинград” през 1991-а сякаш изчезнал безследно в архивите. Наследникът на станцията – 5TV, се реши сега на необичайна стъпка и пусна за свободно гледане екранизацията в YouTube – при това със субтитри на английски. Новината се превърна в сензация и първият епизод на филма, който излиза под името „Хранители”, има вече близо 2 млн. гледания в канала. „Трябва да поставят паметник на онзи, който го е намерил и дигитализирал”, пише потребител в руския портал „Светът на фантазията”.

При това гледката е по-скоро комична, отколкото вдъхваща респект. Специалните ефекти са примитивни и напомнят за зората на филмовото изкуство. БиБиСи дори нарече адаптацията „странно психеделична”.

За отбелязване е обаче, че съветската версия съдържа моменти от книгата, които по-късно са пропуснати в сценариите, по които работи Питър Джаксън за своята екранизация. Това се случва в страна, в която първото издание на „Властелинът на пръстените” е нелегално, т.е. самиздат. Официално книгата излиза през 1982-а. Само няколко години по-късно ленинградската телевизия излъчва първата си екранизация по Толкин – на екрана се появява „Хобит”. В продукцията участват и балерини от Мариинския театър. Гласът на разказвача пък изобразява самия писател.

По-късно, през 1991-а, е започната работа и по анимационна версия на същата книга, но промените спират процеса и заснетият материал е почти изцяло изгубен.

Самият Толкин е противник на екранизацията на творбите му. Според него те са абсолютно непригодни за киното. Накрая обаче продава правата поради финансови затруднения

„Властелинът на пръстените” излиза през 1954-1955 г. От книгата са продадени повече от 150 млн. бройки, което я прави и една от най-тиражните за всички времена. Трите филма на Питър Джаксън от началото на нашия век също влязоха в енциклопедиите. Сега почитателите на Толкин очакват с нетърпение и телевизионната поредица на Amazon Prime, която обещава да е най-скъпа за всички времена.

Лира.бг по материали от „Гардиън

Прочетете още

94921c2ba2c31a54f50af9187a1ce810

Шоколадовата фабрика на Уили Уонка отваря врати през декември

Любимият герой на Роалд Дал оживява за пореден път на големия екран Героят на Роалд …