Начало / Любопитно / И СССР снимал филм по „Властелинът на пръстените”

И СССР снимал филм по „Властелинът на пръстените”

Екранизацията бързо била скрита от зрителите

00xp-soviet-rings-mobileMasterAt3x-v2

Филмът бил подготвен специално за телевизията, но след първото излъчване по Телевизия „Ленинград” през 1991-а сякаш изчезнал безследно в архивите. Наследникът на станцията – 5TV, се реши сега на необичайна стъпка и пусна за свободно гледане екранизацията в YouTube – при това със субтитри на английски. Новината се превърна в сензация и първият епизод на филма, който излиза под името „Хранители”, има вече близо 2 млн. гледания в канала. „Трябва да поставят паметник на онзи, който го е намерил и дигитализирал”, пише потребител в руския портал „Светът на фантазията”.

При това гледката е по-скоро комична, отколкото вдъхваща респект. Специалните ефекти са примитивни и напомнят за зората на филмовото изкуство. БиБиСи дори нарече адаптацията „странно психеделична”.

За отбелязване е обаче, че съветската версия съдържа моменти от книгата, които по-късно са пропуснати в сценариите, по които работи Питър Джаксън за своята екранизация. Това се случва в страна, в която първото издание на „Властелинът на пръстените” е нелегално, т.е. самиздат. Официално книгата излиза през 1982-а. Само няколко години по-късно ленинградската телевизия излъчва първата си екранизация по Толкин – на екрана се появява „Хобит”. В продукцията участват и балерини от Мариинския театър. Гласът на разказвача пък изобразява самия писател.

По-късно, през 1991-а, е започната работа и по анимационна версия на същата книга, но промените спират процеса и заснетият материал е почти изцяло изгубен.

Самият Толкин е противник на екранизацията на творбите му. Според него те са абсолютно непригодни за киното. Накрая обаче продава правата поради финансови затруднения

„Властелинът на пръстените” излиза през 1954-1955 г. От книгата са продадени повече от 150 млн. бройки, което я прави и една от най-тиражните за всички времена. Трите филма на Питър Джаксън от началото на нашия век също влязоха в енциклопедиите. Сега почитателите на Толкин очакват с нетърпение и телевизионната поредица на Amazon Prime, която обещава да е най-скъпа за всички времена.

Лира.бг по материали от „Гардиън

Прочетете още

the-family

Робърт де Ниро на 80 – филми по книги са най-впечатляващи в кариерата му

Живата икона продължава да играе Славният актьор е роден на 17 август 1943-а в Ню …