Начало / Критика / Как нехудожествената проза се превърна във феномен?

Как нехудожествената проза се превърна във феномен?

sap204077_bТова е история за книга, която продължава да се продава и да привлича издатели и читатели. За четиво, от което произлизат важни изводи за културата ни в момента, за все още значимото място на литературата и за промените в света на книгоиздаването, пише в. „Гардиън“.

Книгата е „Sapiens. Кратка история на човечеството“  на израелския историк Ювал Харари, която излезе от печат на български през 2016 г. Това е мащабна творба, посветена на еволюционната история на човечеството в контекста на останалите (вече изчезнали) човешки видове.

„Sapiens. Кратка история на човечеството“  стартира добре с продажбите, но впечатляващото е, че това продължава вече трета година (първото ѝ издание е от 2015 г.). През първите две години и половина във Великобритания са продадени над 200 000 копия. След излизането на „Homo Deus. Кратка история на бъдещето“, обаче, към тази цифра се добавя допълнителен половин милион. „Sapiens“ се превърна в книжен феномен, но успехът ѝ е знак за още нещо – скок в популярността на интелигентните, предизвикателни, нехудожествени четива, които дори не са съвсем нови на пазара.

Първи сайтът Bookseller забеляза тенденцията и нарече тези книги „умния списък“. Там първи забелязаха и тенденцията за намаляване на продажбите на биографии на знаменитости. Явно читателите загърбват бляскавите истории за сметка на дълбоките четива, които ще им помогнат да разберат мястото си в света. Според Кийра Обрайън от сайта за литературни анализи „книжният пейзаж се промени много в последните 5 години. Рядкост е нехудожествена проза да се продава в такива мащаби. Художествената ги достига, когато има филмова адаптация или друго събитие, събуждащо допълнителен интерес. Явно сме свидетели на нещо напълно ново“.

Живеем в динамични, непредвидими времена, обществото се изправя срещу непознати предизвикателства всеки ден – от популистки настроени политици, през мигрантски кризи до климатични промени. Според книгоиздателя Марк Ричардс, „Светът изглежда възможно най-несигурен и нормалната човешка реакция е търсенето – хората се стремят към информация, към факти, към нюанси, които само книгите могат да им представят“. Идеята на Ричардс, че книгите остават това специално място, от които черпим най-пълната истина за света, се потвърждава от списъка с книгите, които не са художествени, но продължават да се купуват упорито през последните години – от Сидхарта Мукерджи за рака, през Питър Франкопан за историята на търговията до Елизабет Колбърт  за изчезването на видовете.

Според Каролин Сътън, която е книжен агент на Малала Юсафзаи, със съвременната нехудожествена проза се случват две неща – виждаме сериозни четива, в които хората търсят смисъл за нестабилния свят, но от друга страна, срещаме автори, които са активисти и пишат по радикално различен начин за пол, политика, раса. Това са мъдри книги, но вълнуващи, написани от млади писатели за младата аудитория.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

24.03.2015., Zagreb,Croatia  - Yuval Noah Harari, Israeli historian and the author of the international bestseller Sapiens: A Brief History of Humankind. He lectures at the Department of History of the Hebrew University of Jerusalem.Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL [ Rechtehinweis: picture alliance ]

Ювал Харари: Идеята за безплатна информация е изключително опасна

Ювал Харари  е израелски историк, чиито два бестселъра завладяха и българските читатели – „Sapiens. Кратка …