Начало / Свят / Кьолнски археолог откри „Най-старата библиотека в Германия”

Кьолнски археолог откри „Най-старата библиотека в Германия”

Germany_02Археолози в Кьолн смятат, че са открили основите на най-древната известна библиотека в Германия, датираща от 2 век сл. Хр. Екип от Римско-Германския музей открил останките на библиотеката, докато разкопавал терена на една протестантска църква.
Според д-р Дирк Шмиц, вероятно сградата е съхранявала около 20 000 свитъка. Той описва откритието като „страшно вълнуващо”.
Предполага се, че някогашната библиотека е била с размер двайсет на девет метра и висока два етажа.
„Първоначално помислихме, че са останки от пространство за обществени събирания”, казва Маркус Триер, директор на Римско-Германския музей в града, но в стените имало „необичайни ниши”.
След задълбочено проучване и сравнение с древни сгради, като Ефес в Турция, археолозите се убедили, че са открили останките на някогашна библиотека.
h_54524317-e1533137227992„Отне ни известно време да направим сравнение – можехме да видим, че нишите са твърде малки, за да побират статуи,” казва д-р Шмиц. „Те са специфични за библиотеките – същите могат да бъдат открити в библиотеката в Ефес.” В историческите руини са открити още ниши и сандъци, които вероятно са съхранявали невероятен брой пергаменти и рула папирус. „Може би 20 000”, смята той.
AH8SeOl6t7zlHGhHswhD31Западногерманският град на река Рейн е на повече от 2000 години, така че откриването на древни руини не е нещо необичайно. Кьолн е единственият град в Германия, чиято история се простира назад до 2 г. сл. Хр. Кьолн е известен с впечатляващата си готическа Катедрала.
Основите на сградата ще бъдат присъединени като значима част от новата протестантска църква и ще бъдат достъпни за посещения. Други останки от новооткритата библиотека ще бъдат оставени за по-нататъшно изучаване от археолози.

Източник: https://www.bbc.com/news/

Превод Ася Михайлова, Хеликон Славейков

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Доказателство за боговете cover

„Доказателство за боговете”: Нова книга на големия Ерих фон Деникен

Световноизвестният швейцарски автор Ерих фон Деникен продължава да предизвиква консервативната наука със сензационните си проучвания! …