Начало / Свят / Кьолнски археолог откри „Най-старата библиотека в Германия”

Кьолнски археолог откри „Най-старата библиотека в Германия”

Germany_02Археолози в Кьолн смятат, че са открили основите на най-древната известна библиотека в Германия, датираща от 2 век сл. Хр. Екип от Римско-Германския музей открил останките на библиотеката, докато разкопавал терена на една протестантска църква.
Според д-р Дирк Шмиц, вероятно сградата е съхранявала около 20 000 свитъка. Той описва откритието като „страшно вълнуващо”.
Предполага се, че някогашната библиотека е била с размер двайсет на девет метра и висока два етажа.
„Първоначално помислихме, че са останки от пространство за обществени събирания”, казва Маркус Триер, директор на Римско-Германския музей в града, но в стените имало „необичайни ниши”.
След задълбочено проучване и сравнение с древни сгради, като Ефес в Турция, археолозите се убедили, че са открили останките на някогашна библиотека.
h_54524317-e1533137227992„Отне ни известно време да направим сравнение – можехме да видим, че нишите са твърде малки, за да побират статуи,” казва д-р Шмиц. „Те са специфични за библиотеките – същите могат да бъдат открити в библиотеката в Ефес.” В историческите руини са открити още ниши и сандъци, които вероятно са съхранявали невероятен брой пергаменти и рула папирус. „Може би 20 000”, смята той.
AH8SeOl6t7zlHGhHswhD31Западногерманският град на река Рейн е на повече от 2000 години, така че откриването на древни руини не е нещо необичайно. Кьолн е единственият град в Германия, чиято история се простира назад до 2 г. сл. Хр. Кьолн е известен с впечатляващата си готическа Катедрала.
Основите на сградата ще бъдат присъединени като значима част от новата протестантска църква и ще бъдат достъпни за посещения. Други останки от новооткритата библиотека ще бъдат оставени за по-нататъшно изучаване от археолози.

Източник: https://www.bbc.com/news/

Превод Ася Михайлова, Хеликон Славейков

Прочетете още

ил.1

Открита е капсула на времето – недокосвана 200-годишна библиотека

Преди няколко дни е открита „капсула на времето” – недокосвана 200 години библиотека в малкия …