На фокус
Начало / Критика / Портрет на България като империя

Портрет на България като империя

Още за миналото от автентични извори

velikite-vladeteli-na-vtoroto-balgarsko-czarstvo_nikolaj-ovcharov

„Великите владетели на Второто българско царство“ е книга, от онези, които се пишат цял живот – пък и думите на проф. Овчаров, нейния автор, го потвърждават… Идеята за нещо такова му хрумва още през 1999 г. Тогава създава и първите страници – иска му се да покаже историята ни от 12-и до края на 14. век, като в центъра да е неувяхващата мечта за България силна и непобедима, истинска империя на картата на тогавашна Европа.

Плюс за книгата е и качественото издание – по страниците има повече от 200 цветни илюстрации, които превръщат заглавието в бижу за всяка домашна библиотека. Главното предизвикателство за самия автор обаче е да обясни какво представлява българското царство по онова време. Той пояснява, че за България в онези времена трябва да се говори като за империя.

Информацията в книгата е написана много детайлно – има шест основни акцента за шестима от нашите големи владетели. Сред тях например е и онеправданият Константин Тих Асен, който стабилизира икономически страната. Друг владетел, на когото дължим по-голямо признание, казва проф. Овчаров, е Иван Шишман.

Макар книгата да е научна, тя е създадена така, че да може да се чете и от непрофесионалисти. Затова и нейният автор я препоръчва на най-широк кръг читатели.

velikite-vladeteli-na-vtoroto-balgarsko-carstvo_korica

Основата, върху която е създадена книгата, са автентични извори – има и много археологически данни, които допълват портрета на България в онези времена

Текст Красимир Проданов
Снимка от mediabricks.bg

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-06-06 v 08.33.47_c31aaf9e

Топ книгата: страшна, но сладка

Героите по страниците събуждат страх и умиление „Харесвате го по-мрачно“ идва в най-светлите дни, когато …