Начало / Свят / Открита е капсула на времето – недокосвана 200-годишна библиотека

Открита е капсула на времето – недокосвана 200-годишна библиотека

ил.1Преди няколко дни е открита „капсула на времето” – недокосвана 200 години библиотека в малкия град Буйон, Белгия. Агентът по недвижими имоти Хенри Готс (Henri Godts), който отговаря за нея, получил информация от собствениците на имота, че са намерили малка тайна библиотека, принадлежала на предишния собственик.
Той бил френски интелектуалец, който явно е дезертирал по време на френската революция и потърсил убежище в Белгия. Донесъл обаче със себе си невероятна библиотека, която повече от два века остава тайна.
ил.2„Изключително рядко е да се появи такава стара автентична библиотека. Все едно съм попаднал във времева дупка и се намирам в XVIII век. Книгите са толкова добре запазени, все едно са излезли току-що от печатната преса” – обяснява агентът Хенри Годтс.
Библиотеката съдържа 182 много редки книги от XVIII и XIX век. Мястото е изцяло обзаведено с оригиналните мебели за времето, когато е било използвано. Това му придава допълнителен чар и историческа важност.
Повечето книги там описват екзотични страни, различни региони и цивилизации от целия свят. До някъде като „Уикипедия” за времето си.
Една от най-интересните находки е стар атлас, направен от самия Абрахам Ортелий, смятан за най-великия картограф за времето си. Атласът е от 1575 г. и е определян от много специалисти като първият модерен атлас.
ил.3За да добиете представа колко е рядко това откритие – атласът на Абрахам Ортелий е излязъл само в 100 екземпляра, а през вековете повечето от тях са изчезнали. Един брой от него е оценяван между 40 000-45 000 евро, но на търга, който ще се състои тези дни, може да достигне много повече. Началната цена на останалата библиотека пък се очаква да е между 32 500 и 41 000 евро.

Превод на Кристина Цонева по материали от https://gypsy.ninja

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!