Начало / Свят / Избраха златната петица на „Ман Букър“

Избраха златната петица на „Ман Букър“

Журито на престижната литературна награда състави списък на най-доброто от всички отличени заглавия в историята на приза

News story graphic + retailers

Първоначално идеята е да се отличат книги за всяко десетилетие

„Букър“ съществува от 1969-а, като първият носител на наградата е П.Х. Нюби за „Нещо, което да отговаря за“. Да се попадне дори в разширения списък на журито се счита за изключителен успех в литературните среди.

В крайна сметка са подбрани петте творби на всички времена

С други думи, най-добрите в историята на приза, чието жури е съставено от журналисти, издатели, литературни критици и уважавани личности. Ще има обаче и следваща крачка – една от петте ще получи златната награда за всички времена на „Ман Букър“.

Сред петте има и две книги от нашия век

Наградената едва миналата година „Линкълн в Бардо“ на американеца Джордж Саундърс е заслужила тази чест. Другото заглавие от най-ново време е на британката Хилари Мантел – историческия роман „Доведете труповете“ се сдоби с „Ман Букър“ през 2012-а.

list-golden-man-1

Журито прибавя и по една класика от 70-те, 80-те и 90-те

Макар че печели Нобелова награда едва през 2001-а, Видиядхар Найпол е носител на „Букър“ още от 1971 г. Сега неговата „В свободна държава“ влиза и в златния списък на отличието.

Най-доброто от 80-те пък журито свързва с Пенелопе Лайвли. Родената в Египет британка е номинирана три пъти за „Букър“, но печели през 1987-а с „Лунният тигър“.

Изборът от 90-те пък пада върху изключително уважаваната и обичана „Английският пациент“ на Майкъл Ондатджи – филмът, създаден по книгата на канадеца, спечели девет Оскара, включително този за най-добър филм.

Наградата, която от 2002-а носи името „Ман Букър“, се връчва първоначално на писатели, чийто произход е свързван с Великобритания или някоя от бившите английски колонии. След 2005-а е допълнена от международен вариант, който може да бъде спечелен от писател от всяка една народност, стига книгата му да е широко достъпна на английски. Тази година това е полякинята Олга Токарчук за Flights – нещо, за което Лира.бг вече ви информира.

Прочетете още

Spine on Angle_Style 1_Marble 2_teaser

„Букър“ чука на вратата – шест книги се борят за наградата

Победителят ще разберем в късната вечер на 26 ноември 2023 г. Еси Едугян, която е …