Начало / Свят / Избраха златната петица на „Ман Букър“

Избраха златната петица на „Ман Букър“

Журито на престижната литературна награда състави списък на най-доброто от всички отличени заглавия в историята на приза

News story graphic + retailers

Първоначално идеята е да се отличат книги за всяко десетилетие

„Букър“ съществува от 1969-а, като първият носител на наградата е П.Х. Нюби за „Нещо, което да отговаря за“. Да се попадне дори в разширения списък на журито се счита за изключителен успех в литературните среди.

В крайна сметка са подбрани петте творби на всички времена

С други думи, най-добрите в историята на приза, чието жури е съставено от журналисти, издатели, литературни критици и уважавани личности. Ще има обаче и следваща крачка – една от петте ще получи златната награда за всички времена на „Ман Букър“.

Сред петте има и две книги от нашия век

Наградената едва миналата година „Линкълн в Бардо“ на американеца Джордж Саундърс е заслужила тази чест. Другото заглавие от най-ново време е на британката Хилари Мантел – историческия роман „Доведете труповете“ се сдоби с „Ман Букър“ през 2012-а.

list-golden-man-1

Журито прибавя и по една класика от 70-те, 80-те и 90-те

Макар че печели Нобелова награда едва през 2001-а, Видиядхар Найпол е носител на „Букър“ още от 1971 г. Сега неговата „В свободна държава“ влиза и в златния списък на отличието.

Най-доброто от 80-те пък журито свързва с Пенелопе Лайвли. Родената в Египет британка е номинирана три пъти за „Букър“, но печели през 1987-а с „Лунният тигър“.

Изборът от 90-те пък пада върху изключително уважаваната и обичана „Английският пациент“ на Майкъл Ондатджи – филмът, създаден по книгата на канадеца, спечели девет Оскара, включително този за най-добър филм.

Наградата, която от 2002-а носи името „Ман Букър“, се връчва първоначално на писатели, чийто произход е свързван с Великобритания или някоя от бившите английски колонии. След 2005-а е допълнена от международен вариант, който може да бъде спечелен от писател от всяка една народност, стига книгата му да е широко достъпна на английски. Тази година това е полякинята Олга Токарчук за Flights – нещо, за което Лира.бг вече ви информира.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

visu prx académie fr (5)

Социален роман спечели престижната награда „Медичи“

Отличието се връчва по традиция през ноември Кевин Ламбер е млад канадски писател, за когото …