Начало / България / Свързан ли е Тръмп с мафията?

Свързан ли е Тръмп с мафията?

213681_bEдна различна мемоарна книга, разискваща теми от най-високо политическо ниво, вече е на българския книжен пазар. Издателство Locus добавя в библиотеката си Carpe Diem „Безусловна вярност“, написана от бившия директор на ФБР Джеймс Коми. С подзаглавие „Истина, лъжи и лидерство“ изданието се насочва много сериозно и към това, което е нужно на един ръководител, за да успее да изгради добър екип в среда на постоянен стрес и сериозен обществен интерес.

Всичко започва на 9 май 2017 г., когато президентът Доналд Тръмп отстрани от пост директора на ФБР Джеймс Коми. Последвалата политическа буря стигна заплашителни размери и не стихна в продължение на месеци. Коми излезе с множество изявления, уличаващи Тръмп в злоупотреба с властта. В книгата си, появила се по книжарниците в САЩ на 17 април 2018 г., той изобличава с факти и аргументи американския държавен глава, неговата администрация и последните президентски избори в САЩ.

Джеймс Коми говори на много места в „Безусловна вярност“ за необходимите качества, които превръщат обикновения човек в истински лидер. Индиректните, елегантни препратки към Тръмп пък свързват американския президент с босовете на мафията, които самият Коми е успял да вкара в затвора по време на работата си като главен прокурор на Ню Йорк. Според автора егото на Тръмп е толкова несломимо, че той дори не може да приеме мисълта, че нескончаемите му монолози не будят възхищение у умълчалата се публика. Нещо повече – непрестанните му лъжи го обвиват в непроницаем „пашкул на алтернативната реалност“.

Предвид политическата обстановка, не е изненадващо, че интересът към книгата по света е огромен. Само за седмица продажбите в САЩ надскочиха 600 хиляди копия, а издателите от групата Macmillan коментираха, че „Безусловна вярност“ е най-продаваната нехудожествена книга във всички формати, а подготвеният начален англоезичен тираж на „Безусловна вярност“ е от над 1 милион екземпляра.

Въпреки че всички очакват „Безусловна вярност“ заради разкритията за кампанията на американския президент Тръмп, който миналата година уволни Джеймс Коми, за основен акцент в книгата може да се приеме и един от най-важните периоди в кариерата на Коми като прокурор. Всеки, който има интерес да прочете кои са качествата и уменията на световните лидери, би харесал изданието.

Стремежът на Locus е да предоставя на читателите си актуални, важни и смели книги. Именно като такава определя издателката Кремена Методиева и „Безусловна вярност“ и приканва читателите с интерес към случващото се на световната политическа сцена да надникнат зад кориците и сами да поставят границата между истинската и алтернативната реалност.

Рецепцията на „Безусловна вярност“ е бурна и всички най-авторитетни медии в САЩ и целия свят се надпреварват да рецензират книгата и да канят експерти в различни области и с различни политически уклон за коментар.

В интервю за USA Today авторът описа книгата си като свое „задължение да предизвика здравословен дебат за лидерството и етиката“. New York Times също изкачи „Безусловна вярност“ на пиедестал, определяйки я като „убедителна“ и „поглъщаща“.

AP_16272487286077-pic620-620x350-48124Джеймс Коми е роден в Йонкърс, Ню Йорк, през 1960  г. Завършва право в Университета в Чикаго през 1985 г. Става главен прокурор на южния район на щата Ню Йорк през 2001 г., а две години по-късно – заместник министър на правосъдието на САЩ, в администрацията на президента Джордж Буш. През 2013 г. Коми е назначен за директор на ФБР от президента Барак Обама.

След разследвания на президентските кандидатури на Хилари Клинтън и Доналд Тръмп през 2016 г. той е уволнен от високата си позиция от президента Тръмп през май 2017 г. Около 19,5 млн. зрители са гледали по телевизията тричасовото изслушване на Джеймс Коми пред сенатската комисия във връзка с разговорите му с Тръмп преди президентът да го уволни.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …