Начало / Без категория / Щастието да четем навън

Щастието да четем навън

Лятната омая съвсем ни е превзела – и затова решихме да изберем най-хубавите места за четене навън

1 Вдъхнови ни идея, която идва чак от Прага

Там вече няколко години съществува инициатива, наречена Пражки столове… Става дума за напълно свободни маси и столове, които са разположени на едни от най-хубавите места в града. Стопанисвани са от общината, като идеята е пражани да има къде да поседнат, да се срещнат с приятели или да разтворят книга.

Книга можем да разтворим на много места и у нас

Първото, което ни хрумва, е просто да потърсим най-близката градинка или парк. Така удоволствието от четенето ще е двойно заради зеленината и прохладата наоколо, пък и тройно, ако добавим птичките.

Много хубаво се чете на стълби, забелязали ли сте…

Пък за да четем на такова място, все пак няма нужда да ходим чак до Рим – там Испанските стълби са си неотмираща романтика.

В София има няколко прекрасни стълбища на обществени сгради, които сякаш примамват човек да поседне… при това с книга в ръка. Едното е на Ректората, точно между братята Георгиеви. Харесват ни стълбите на Съдебната палата, стига да не изнервим някой от пазителите й – лъвовете имаме предвид, не униформените :)

И още едни хубави стълби – тези на „Александър Невски“… Място, на което да се вглъбиш в книгата и да забравиш за света наоколо, докато не те стреснат църковните камбани… С една забележка – там сянката е оскъдна и в лятно пладне по-скоро ги избягвайте…

2

Места за четене край морето

Тук бризът се явява прекрасен бонус към книгата, но как да не го добавим и него, като е лято :)

Ако сте във Варна, просто се спуснете към морския бряг и си открийте място или в градината, или пък направо на плажа…

За бургазлии имаме още по-специално предложение. Идете на кея край Морската гара и седнете между рибарите. Така може да дочакате и най-прекрасния залез в Бургас, който се разкрива именно покрай Морската гара – естествено, ако книгата не свърши по-бързо…

3

Книгата или сянката да предпочетем?

Край морето е лесно, ама като напече в Пловдив… и все пак, ако денят е хубав, полутайте се по уличките на Стария град и си намерете местенце на Небет тепе. Ако сте избрали и историческа книга, със сигурност ще е много вълнуващо…

Всякак е хубаво да четем, това е ясно

Но някои неща могат да превърнат срещата с книга в наистина невероятно изживяване. Което ни помага и да си починем, и да се отдадем на любимата си страст… Книгите… Изповядваме я и тук, а с радост я поднасяме и на вас. Чудесен ден и … прекрасна нова книга!

Места за четене навън ви предложи Краси Проданов
Снимки: Деница Проданова и архив

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

c4b3b054-0c69-4089-aa74-dfd464bca122

Книгите на февруари – и тъжните истории имат щастлив край

Ето ги задължителните за този месец заглавия Месецът е превратен по отношение на зимата – …