На фокус
Начало / Критика / „Невидимите градове“ – да поиграеш шах с географията на спомена

„Невидимите градове“ – да поиграеш шах с географията на спомена

Елица Матеева, „Хеликон Варна-Център“

Някога, отдавна един пътешественик на име Марко Поло, родом от Венеция странствал из различни места, описвал с изящно слово пред великия хан на татарите Кублай видяното, разказвал му за градовете Зора, Тамара, Доротея, Диовира, Изидора, Зора, Федора, Деспина и още много невероятни пространства, обитавани от хора и камили, от луната и паяжината на времето. Кублай хан често играел шах с Марко Поло и чрез фигурите на играта разпознавал силуетите на неизвестните места. Понякога лежал на удобния си хамак и въображението му странствало заедно с описанията на Марко Поло из далечни земи. Марко разказвал с вещината на талантлив фотограф, съзнанието му сякаш било архив на лекотата, с която градовете дишали.

Веднъж прекрачил градовете, пътешественикът не може да ги прогони от паметта си. Това са градове, чиито следи са вечни, подобно на онзи град, в който сме проплакали за първи път.

213032_bУмният Кублай хан знаел, че Марко разказва не само за чудесата на новите места, а и за града на произхода му – Венеция. Стигайки до нов град, пътникът открива едно свое минало, което не е знаел, че има. Онова, което вече не сме и не наблюдаваме, ни чака на прага на чуждите и необладани места.

Кублай хан и Марко Поло са герои от невероятната творба на италианския писател, журналист и есеист Итало Калвино „Невидимите градове“. Макар и написана преди повече от 40 години, историята за крехкостта на спомена и неговите образи продължава да ни вълнува заради носталгията по градовете, в които модерността е приглушена от светлината на фантазията и природата. Марко Поло описва утопични градове, градове знаци, градове на желанието, градове на погледите и сенките, градове на тайната и радостта от живота.

Новото издание на „Невидимите градове“ в превод на Божан Христов обогатява читателите и познавачите на творчеството на Калвино. Изящният език на автора, изразителната образност и философските дебри на мисълта превръщат „Невидимите градове“ в поема за географията на спомена. Градовете символизират всичко, което ни разделя от идеята за дом и уют и лична свобода. Те са скритата дълбоко в нас представа за хармония, която ни учи как да възприемаме света.

„Има два начина да не страдаме. Първият се оказва лесен за мнозина – да приемеш ада и да станеш част от него дотам, че повече да не го забелязваш. Вторият е рискован и изисква непрекъснато внимание и нагаждане – да се опиташ и да успяваш да разпознаваш кой и какво посред ада не е ад, да го направиш трайно, да му отвориш път.“ – споделя чрез героя си Марко Поло авторът на „Невидимите градове“.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия. Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

home_QMs5kC_PEI47z_j

Откриха паметник на Пенчо Славейков в Милано

Намира се точно в центъра на града Скулптурната композиция е дело на българина Адриан Новаков. …