Начало / България / Най-младият участник от „Стани богат“ стана ВИП книжар в „Хеликон“

Най-младият участник от „Стани богат“ стана ВИП книжар в „Хеликон“

България има бъдеще, щом ражда такива деца

На стола на богатството в популярното телевизионно шоу наскоро седна Сава Попов – второкласник от Музикално училище „Добри Христов“ във Варна. И нали в „Хеликон“ също гледаме „Стани богат“ – впечатли ни желанието на Сава да похарчи парите си за книги. След интелигентната му игра се убедихме, че действително обича да чете и си струва да организираме за него специален празник − един ден в „Хеликон“ плюс ваучер за книги като подарък. Затова го поканихме да бъде ВИП книжар в софийската книжарница на бул. “Патриарх Евтимий” – „Хеликон Витоша”.

4

Семейството на Сава точно се прибираше от Корфу

Знаете, някога там е живял и Джералд Даръл, а това се превърнало в сериозна причина момчето да започне да събира всичките му книги. Обратния път към България пък използвало, за да чете в колата „Моето семейство и други животни“.

Сава чете от тригодишен

Стана ни любопитно кога е придобил навика да се рови така из книгите, като отговорът му не ни изненада… Още от три-четири годишна възраст, споделя момчето. Логичен е следващият въпрос: Защо го прави при положение, че повечето деца прекарват времето си в компютърни игри и гледане на филми… Сава ни отвръща уверено: „О, четенето е по-интересно от това да се гледа филм. Защото в книгата същият този филм може да продължи няколко дни, дори с паузите − смее се той, и пак ще го запомниш!“

Препоръките на Сава са интересни

Повлияни от играта му в „Стани богат“, решаваме, че на едно хлапе биха били интересни детските енциклопедии, но тук удряме на камък. Той ги е минал отдавна, познава почти всичките и поглежда снизходително към рисуваните с капачета… „По тези се запалих, когато бях на пет, те са горе-долу за такава възраст“. Обръща ни внимание върху някои по-образователни, да речем „Невероятно, но факт“.

В първия момент Сава е смутен от огромния „Хеликон Витоша“, после обаче бързо влиза в час и поема ролята си на книжар. “Определено препоръчвам на всяко дете да прочете „Пипи Дългото чорапче“, една от любимите ми книги“ − казва той. Почти в стила на големите книжари − които сега са се превърнали в негови колеги, започва да споделя опит. „Аз например бих си взел фентъзи, голям почитател съм на Рик Риърдън. Защото пише много за египетската и гръцката митология, които харесвам. Ако ще са приказки, нека бъдат сборници от рода на „Приказки от цял свят“.

Напоследък второкласникът се насочва към музикална литература

Причината са учебните часове − той учи виола в музикалното училище във Варна. Затова съвсем на място ни обяснява каква е разликата между виола и цигулка. „Виолата е по-голяма и с по-ниски тонове, разликата всъщност е една струна“, казва и веднага контрира въпроса дали музикалната литература не е суха материя. „В никакъв случай, естествено, че има теория, но също и доста практически упражнения“. А като отваряме и темата за скучните биографии на композитори, отговоря простичко: “Това е друго, нарича се „История на музиката“, нея ще я изучавам по-нататък“.

Мечтата на Сава е да знае повече за химията и генетиката

Затова и именно тези раздели в книжарницата са му най-интересни. Оставяме го да разглежда на спокойствие, като в същото време сме доволни от любознателността, която лъха от него… Точно тя гарантира, че и в живота си ще проявява същия този стремеж към познанието и най-хубавите човешки качества. А го казваме, защото посрещнахме в „Хеликон“ едно усмихнато, искрено дете, което – както всички негови връстници, ентусиазирано тича по етажите на голямата книжарница и стои в захлас пред настолните игри… За останалото трябва да благодарим на родителите на Сава и да се надяваме, че са много децата като него – тези, които един ден ще превърнат България в страна с достойно бъдеще.

Прочетете още

243428_b

Книгата е приятелство, напомня нова детска серия

Поредица за безстрашни малки читатели Дъждовният клуб има тези дни първа среща с българските деца …