Начало / Любопитно / 13 любопитни факта за автора на „Тринайсет“ Стив Кавана

13 любопитни факта за автора на „Тринайсет“ Стив Кавана

Стив Кавана е ново име на българския книжен пазар, но има потенциал да стане наш любимец. Първият му трилър, „Тринайсет” съчетава интелектуалното удоволствие от ловки адвокатски номера с напрегнат сюжет за сериен убиец.  Кой е Стив Кавана и как е измислил тази история? Ето 13 любопитни факта за автора.

steve-400x380

1. Той е ирландец, но книгите му са ситуирани в Америка.

Подобно на Джон Конъли, Стив Кавана пренася действието в Съединените щати, тъй като атмосферата там е по-подходяща за трилъри, пък и американската съдебна система осигурява по-бързо развитие на процесите. Освен това, тя допуска един главен герой (в Ирландия двама души поемат различни части от защитата). Ню Йорк също пасва добре на темпото – сюжетът на романа „Тринайсет” обхваща пет дни. Все пак, в книгата се прокрадва ирландска нишка чрез главния герой Еди Флин. Той е наполовина ирландец.

2. Стив Кавана става адвокат по чиста случайност

Когато го приемат в две различни специалности в университета, младият Кавана трябва да вземе  решение и избира „бизнес администрация“. Но след много бири предната вечер, на сутринта без да иска се записва в грешната специалност – право. Този опит определено му помага в литературата, защото знанието „как в действителност работи законът, ми помогна да започна да пиша, аз знаех, че мога да въведа читателите в реалността, да разсея част от съществуващите митове и да им покажа как наистина протича един съдебен процес.”

3. Авторът не използва истински случаи в книгите си

Защо не? Защото понякога са толкова странни, че биха звучали нереалистично дори на книга. „Любимият ми случай е за мъж, който се опитал да ограби пощенски клон, като заплашил служителите с… мъртва чайка. Арестували го за въоръжен грабеж.” Спорен е въпросът кое е по-абсурдно – че човекът е използвал мъртва птица за заплаха или че е арестуван за „въоръжен” грабеж.

4. Стив Кавана е човек с позитивен  характер

Въпреки професията, която е упражнявал и историите, за които пише, Кавана не е мрачен тип. Той сам казва за себе си: „Нямам скрити тъмни кътчета, умът ми е пълен е с рок музика, право, бира, безполезни факти и екшъни.”

5. Има литературен подкаст

Кавана обича да говори за книги не по-малко от нас и задоволява желанието си с онлайн литературен подкаст, заедно с друг писател на име Лука Весте. Двамата разказват за интересни книги, разговарят с техните автори, както и с хора на всякакви други позиции – литературни агенти, издатели, редактори и т.н. Всяка седмица канят и читатели, които са популярни с ревютата си за книги. Оттам нататък, темите, с които разнообразяват своето предаване, са  многобройни.

6. И странни навици

Стив Кавана обича да носи чорапи от различни чифтове. Винаги му 212633_bтрябва кафе, когато пише. Прозорецът на Word трябва да е увеличен точно на 156%.

7. Главният му герой е бивш престъпник, но със златно сърце

Старите номера са от голяма полза на бившия измамник и настоящ адвокат Еди Флин. Той надхитря противникови свидетели и прокурори, насочва съдебните заседатели, използва ловките си пръсти за дребни, но полезни трикове. Някои от действията му не са съвсем законни, но „винаги е готов да направи нещо лошо с добър мотив.” Еди е сърцето и душата на книгата. „Искам емоционална реакция от читателите”, казва Кавана, „и тя е благодарение на Еди. Читателите харесват обратите, но най-вече обожават Еди Флин.”

8. Злодеят на „Тринайсет” е вдъхновен от Ханибъл Лектър

„Влюбих се в криминалните истории и трилърите, когато веднъж майка ми донесе екземпляр от „Мълчанието на агнетата”. Оттогава ми се иска да създам герой, който е също толкова ужасяващ, харизматичен и интересен като Ханибъл Лектър. Кейн е моят Ханибъл. Само че по-умен, по-издръжлив и много по-безмилостен.”isbn9781409170686

9. Стив и Еди имат сходни похвати в съда

„Харесва ми да си мисля, че аз и Еди имаме сходен подход в съдебната зала. Той е по-смел от мен, но общо взето се справяме с процеси и свидетели по същия начин. Виждате ли, един процес на практика представлява противопоставяне на две истории. И който разказва по-добрата, обикновено печели. Научих го от опита си като юрист.

10. Би озаглавил собствената си биография

Когато му зададат въпрос „Ако някой напише историята на живота ти, какво ще бъде заглавието?”, Кавана отговаря без колебание, „Завръщането на мъжа, който никога не се върна”.

11. Не се крие от читателите си

Всеки може да се свърже с Кавана чрез сайта му. Това е нож с две остриета за авторите, но той го приема с чувство за хумор: „Получавам имейли от два типа хора. Първият тип просто искат да ми кажат колко обичат Еди Флин, което винаги ми е приятно да чуя. Вторият тип звучат като гневни оплаквания  – когато читателят е останал буден цяла нощ, не е направил вечеря за семейството си или е оставил детето да чака в училище, защото е бил толкова погълнат от романа, че не е можел да спре да чете тази проклетия”.

12. Джон Конъли, Чий Чайлд и Майкъл Конъли го вдъхновяват

Кавана иска действието в книгите му да се развива в САЩ, въпреки че дотогава не е посещавал страната. Джон Конъли (ирландец) и Лий Чайлд (британец) му дават смелостта да го направи. „Наивно си помислих, че ако те могат да развиват героите си в Щатите, може би и аз ще мога. Щом започнах да пиша, бързо осъзнах, че Конъли и Чайлд са гении, за разлика от мен“. А поредицата на Майкъл Конъли за Мики Халър според него съдържа най-добрите адвокатски трилъри, писани някога. Кавана не се колебае да ръси суперлативи за тримата автори и да споделя как продължават да го вдъхновяват да бъде по-добър писател.

13. Ако можеше да пише заедно с друг автор, Стив Кавана би писал с Реймънд Чандлър

Ако имаше възможността да напише роман с друг автор, жив или мъртъв, Кавана би избрал Чандлър. „Той се е заключвал в хотелска стая (метод за самоконтрол) с каси бира и уиски и пишеща машина. Бих могъл да се справя с това.”

Превод: Ася Михайлова, „Хеликон-Славейков“, 

Източник: stevecavanaghbooks.com и др.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

OIP

Топ 10 на „Ню Йорк таймс” (4 септември – 10 септември)

Нов трилър от Карин Слотър – популярна и у нас авторка на бестеселъри в този …