Начало / Свят / Очаква се „нова“ книга от Толкин

Очаква се „нова“ книга от Толкин

2154

„Нова“ книга от Толкин със заглавие „Падането на Гондолин“ се очаква през август. Новината е изненадваща, тъй като Кристофър Толкин беше заявил: „Берен и Лутиен“ е „последната книга в дългата серия от издания на творбите на баща ми“.

„Падането на Гондолин“  разказва за красив, загадъчен град, разрушен от тъмни сили и за неговия защитник, превърнал се в герой по неволя. Според Толкин това е „първата истинска история“ на Средната земя, а за неговите изследователи, представлява шаблон на всичко, излязло под перото му по-късно. „Падането на Гондолин“ Толкин пише, докато самият той лежи ранен в болница, след битката при Сома.
Тя е и втората „нова“ творба на писателя за последните две години след „Берен и Лутиен“, която излезе през май 2017 г.

Редактор на „Падането на Гондолин“ е синът на Толкин – Кристофър, рисункитге са дело на Алън Лий, художникът илюстрирал „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“.
Според издателство „Харпър Колинс“ Толкин смятал „Падането на Гондолин“ за една от трите „велики истории“ на Старите дни, заедно с „Берен и Лутиен“ и „Децата на Хурин“. Последната също стана бестселър, след като бе довършена от Кристофър и публикувана през 2007г.

Селман Мумджу, „Хеликон-Пловдив-Център“

източник: „Гардиън“

Прочетете още

tolkienbook-723417

Знаете ли, че… Любопитни факти за Дж. Р. Р. Толкин

Дж. Р.Р. Толкин е най-познат на читателите с книгите си „Властелинът на ръстните” и „Хобит”, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.