Начало / Свят / Очаква се „нова“ книга от Толкин

Очаква се „нова“ книга от Толкин

2154

„Нова“ книга от Толкин със заглавие „Падането на Гондолин“ се очаква през август. Новината е изненадваща, тъй като Кристофър Толкин беше заявил: „Берен и Лутиен“ е „последната книга в дългата серия от издания на творбите на баща ми“.

„Падането на Гондолин“  разказва за красив, загадъчен град, разрушен от тъмни сили и за неговия защитник, превърнал се в герой по неволя. Според Толкин това е „първата истинска история“ на Средната земя, а за неговите изследователи, представлява шаблон на всичко, излязло под перото му по-късно. „Падането на Гондолин“ Толкин пише, докато самият той лежи ранен в болница, след битката при Сома.
Тя е и втората „нова“ творба на писателя за последните две години след „Берен и Лутиен“, която излезе през май 2017 г.

Редактор на „Падането на Гондолин“ е синът на Толкин – Кристофър, рисункитге са дело на Алън Лий, художникът илюстрирал „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“.
Според издателство „Харпър Колинс“ Толкин смятал „Падането на Гондолин“ за една от трите „велики истории“ на Старите дни, заедно с „Берен и Лутиен“ и „Децата на Хурин“. Последната също стана бестселър, след като бе довършена от Кристофър и публикувана през 2007г.

Селман Мумджу, „Хеликон-Пловдив-Център“

източник: „Гардиън“

Прочетете още

cast-from-the-lord-of-the-rings-support-possible-purchase-of-tolkien-house-ca38e5c-1280x720

Почитатели на Толкин събират пари за къщата му

Реакцията е вследствие обява за продажбата ѝ Сградата е от 1924-а, като оттогава насам не …