Начало / Свят / Какво става с Нобеловата награда?

Какво става с Нобеловата награда?

Nobel_PrizeНобеловата награда за литература е разтърсена от най-тежкия скандал в историята си, твърди авторът на Гардиън Андрю Браун и допълва: И в него са замесени сексизъм, пари, привилегии, а нивото му би засрамило и децата в детската градина, след като трима от 18-те членове на комитета не успяха да изключат четвърти – Катарина Фростенсон – и подадоха оставки. Съпругът на поетесата Фростенсон е с 18 обвинения в сексуално насилие, включително изнасилване.

В четвъртък вечерта Фростенсон и постоянният секретар Сара Даниус, която беше сред обвинителите й, напуснаха след тричасово заседание. А публичната вражда сред по-принцип тайнствените членове на Академията достигна невиждани размери. Един от тях, писателят и журналист Пер Вастберг, написа, че срещата се е обърнала в „търговия с коне, в която бяха жертвани една срещу друга две жени. Това е петно върху репутацията на Академията, което не може да бъде отмито, и всичко това заради един сексуален хищник“. Нормалният отговор е колективна оставка и избор на нов комитет, но се оказва, че по правилник това е невъзможно. Членството в Академията е пожизнено. Всеки може да се откаже от това си задължение, но след последните скандали вече няма кворум за избирането на нови членове. Крал Карл, който е наследствен патрон на Академията, готви промени в устава, за да се преодолее патовата ситуация.

Академията включва 18 членове, богати, обгърнати с престиж и тайнственост, които връчват Нобеловата награда за литература от учредяването й през 1901 г. насам (другите Нобелови награди се връчват от различни комитети, например тази за мир – от норвежкия парламент). Първата жена член на Академията е шведската писателка Селма Лагерльоф, която преди това печели наградата. Но въпреки това комитетът си остава доминиран от мъже. Една от малкото жени сред членовете е Фростенсон, която заедно със съпруга си Жан-Клод Арно притежава артистичен клуб, субсидиран от Академията. През 1996 г. младият артист Ана-Карин Билунд пише на постоянния секретар Стуре Ален, че е подложена на сексуален тормоз от Арно, но писмото е игнорирано и чак наскоро стана известно за широката аудитория.

Миналата есен, в разгара на скандалите в Холивуд, 18 жени поотделно обвиниха Арно в сексуално посегателство пред вестник „Дагенс Нихетер“, а самият той отрече обвиненията. Последваха обвинения и в оповестяване на седем от носителите на наградата, проведоха се и разследвания за незаконни залагания. Всъщност в продължение на няколко месеца името на Арно не се споменаваше заради специфична конвенция в Швеция, според която медиите не назовават имената на престъпници и заподозрени.

В същото време първата жена постоянен секретар на Академията Сара Даниус се опитва да я модернизира. Въпреки името на поста, който заема тя обаче, за разлика от членовете на комитета, нейната длъжност не е пожизнена и задачата й е особено сложна, като се има предвид дългогодишното окопаване на колегите й, настроили се срещу по-модерните й възгледи.

Колапсът на този самодостатъчен патриархат още не е настъпил. В безпрецедентно изявление кралят заяви, че не одобрява случващото се в Академията. Междувременно писателят Клас Йостергрен, който напусна комитета в знак на несъгласие с отказа на колегите си да изключат Фростенсон, вече официално иска да напусне. И казусът вече е в ръцете на юристите. А Академията, която някога определяше посоката на съвременната западна литература, вече е клуб, в който никой не иска да членува.

Прочетете още

40704027_303

Петер Хандке – отричан и обичан

Австрийският драматург Петер Хандке за кратко се превърна в един от най-обсъжданите избори на Шведската …