Начало / България / Честит Международен ден на детската книга, малки и пораснали приятели

Честит Международен ден на детската книга, малки и пораснали приятели

Кристина Цонева

Спомняте ли си, че когато бяхме деца постоянно искахме да сме големи – да можем сами да решаваме какво да правим, къде да ходим, да имаме отговорности. Винаги играехме на майки и бащи, младоженци, възрастни с невероятни професии. Само за да стигнем до мечтите на всеки възрастен, до бляновете му по най-вълшебното време – детството. Да тичаме на двора, да четем на скришно място и после до изнемога да си представяме, че си играем с Питър Пан, гоним Белия заек заедно с Алиса, катерим се по покривите с Карлсон, правим пакости с Пипи, Томи и Аника.

525574180457

От 1967 г. до днес, на рождения ден на Ханс Кристиан Андерсен – 2 април, се отбелязва Международният ден на детската книга. Това ежегодно събитие е спонсорирано от Международния съвет на книгите за млади хора (International Board of Books for Young People – IBBYP).

Всяка година различна част от IBBYP има възможност да бъде международния спонсор на събитията. През 2018 г. това е Латвия.

Малкото е голямо при книгите“, казва в официалното си обръщение по повод празника латвийската поетеса Инес Зандере.

Хората обичат ритъма, реда, точно както енергията подрежда металните стърготини при физичните експерименти, или както снежинките образуват кристали от вода. В приказките и поезията, децата се радват на повторенията, рефрените, познатото, универсалните мотиви – те носят регулярност на текста. С тях светът се подрежда в красив ред.

Това инстинктивно вдъхновение за баланс е интересно, защото търси детайла. Детските книги  изразяват свят, който се обновява всеки път, една игрива и красива сериозност, без която всичко, дори детската литература, щеше да бъде празно и безлично.

ил.2.

Книгата помага на малкия човек да разбере, че всякакъв ред е възможен в света и всеки има своето място в него. Всичко при книгите се движи към постигане на тази цел: ритмичното организиране на текста, редовете с букви, оформлението на страниците, впечатлението, което остава книгата като структурирано и добре балансирано цяло.“

Тук Луиз Карол най-вероятно би добавил – „Ако всичко в света е безсмислено, какво ни пречи да измислим някакъв смисъл?“

„Ако ти вярваш в мен и аз вярвам в теб. Толкова ли е трудно?“, пита още Карол чрез малката си Алиса. А ние, от Лира.бг им отговаряме, че нищо в живота не е прекалено трудно, когато има кой да вярва в теб и в кого да вярваш ти, било то и герой от невероятна книжка.

Прочетете още

annie-spratt-p1bHqLjKwi4-unsplash

Седем книги за деца от 7 до 107

Избираме ги по случай празника на детската книга От 1967-а насам рожденият ден на Андерсен …