Начало / България / Честит Международен ден на детската книга, малки и пораснали приятели

Честит Международен ден на детската книга, малки и пораснали приятели

Кристина Цонева

Спомняте ли си, че когато бяхме деца постоянно искахме да сме големи – да можем сами да решаваме какво да правим, къде да ходим, да имаме отговорности. Винаги играехме на майки и бащи, младоженци, възрастни с невероятни професии. Само за да стигнем до мечтите на всеки възрастен, до бляновете му по най-вълшебното време – детството. Да тичаме на двора, да четем на скришно място и после до изнемога да си представяме, че си играем с Питър Пан, гоним Белия заек заедно с Алиса, катерим се по покривите с Карлсон, правим пакости с Пипи, Томи и Аника.

525574180457

От 1967 г. до днес, на рождения ден на Ханс Кристиан Андерсен – 2 април, се отбелязва Международният ден на детската книга. Това ежегодно събитие е спонсорирано от Международния съвет на книгите за млади хора (International Board of Books for Young People – IBBYP).

Всяка година различна част от IBBYP има възможност да бъде международния спонсор на събитията. През 2018 г. това е Латвия.

Малкото е голямо при книгите“, казва в официалното си обръщение по повод празника латвийската поетеса Инес Зандере.

Хората обичат ритъма, реда, точно както енергията подрежда металните стърготини при физичните експерименти, или както снежинките образуват кристали от вода. В приказките и поезията, децата се радват на повторенията, рефрените, познатото, универсалните мотиви – те носят регулярност на текста. С тях светът се подрежда в красив ред.

Това инстинктивно вдъхновение за баланс е интересно, защото търси детайла. Детските книги  изразяват свят, който се обновява всеки път, една игрива и красива сериозност, без която всичко, дори детската литература, щеше да бъде празно и безлично.

ил.2.

Книгата помага на малкия човек да разбере, че всякакъв ред е възможен в света и всеки има своето място в него. Всичко при книгите се движи към постигане на тази цел: ритмичното организиране на текста, редовете с букви, оформлението на страниците, впечатлението, което остава книгата като структурирано и добре балансирано цяло.“

Тук Луиз Карол най-вероятно би добавил – „Ако всичко в света е безсмислено, какво ни пречи да измислим някакъв смисъл?“

„Ако ти вярваш в мен и аз вярвам в теб. Толкова ли е трудно?“, пита още Карол чрез малката си Алиса. А ние, от Лира.бг им отговаряме, че нищо в живота не е прекалено трудно, когато има кой да вярва в теб и в кого да вярваш ти, било то и герой от невероятна книжка.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

laylashappiness28

Илюстрациите правят детската книга необикновена

Подбрахме за вас няколко заглавия, за които тепърва ще се говори Хубавите детски книги са …