Начало / "Четящият човек" / Децата обичат книгата, стига да са в контакт с нея

Децата обичат книгата, стига да са в контакт с нея

Нощта на Андерсен ги очаква за десети път в Русе на 31 март 2023 г.

IMG_20220304_141513332

Регионална библиотека „Любен Каравелов в града се включва в хубавата инициатива чрез усилията на библиотекарите от Детския отдел. Началото е положено през 2013-а, като сега там празнуват и мъничък юбилей. Затова и изненадите за децата ще са още по-големи!

Използвахме повода и изпратихме няколко въпроса на мотора на цялото това събитие – триото прекрасни дами в лицето на Ива Цветкова, Бояна Костадинова и Грета Цуфелде. По всичко личи, че и те не са загубили детското в себе си, защото вещо ни разказват за предпочитанията на съвременните деца, също за това как едно дете да заобича книгите от най-ранна възраст, пък и за начина, по който да присъстват електронните устройства в живота му.

Честно казано, съжаляваме, че лагерните чувалчета, които са подготвили за последния мартенски ден и на тази 2023-а от Детски отдел „Библиотечко“, отдавна са ни окъсели… Защото си струва едно такова преживяване като Нощта на Андерсен в Детски отдел „Библиотечко“!

За сметка на това отсега си честитим Деня на детската книга – 2 април. Защото където има четящи деца, там и дните ще са слънчеви! Като в Регионалната библиотека на Русе…

277101920_2222705114569974_7552163965399297565_n

– Регионална библиотека „Любен Каравелов“ по традиция участва в Нощта на Андерсен – има ли специална тема, покрай която ще се върти всичко тази година?

– Разбира се! Всяка година тематиката е с различен акцент, пряко свързан с приказките на великия Андерсен. Тази година (събитието е на 31 март 2023 г. б. ред.) темата е „Завръщане в приказките“. Сюжетът е през призмата на съвремието по мотиви от познатите на всички приказки. В него са замесени банда истински библиотекари, превъплътени в ролите на приказни герои, които попадат в света на настоящето. Единственият им шанс да се върнат обратно в света на приказките е 16 смели деца да съберат вълшебни предмети, които да поднесат на Кралицата на приказките. Децата ще преминат през тайнствени коридори с препятствия.

– Спомняте ли си началото? Как стана така, че Вашата библиотека се включи в инициативата?

– Нощта на Андерсен е посветена на Международния ден на детската книга и изкуствата за деца. Провежда се на 2 април, защото това  е и рождената дата на Ханс Кристиян Андерсен. Приказната нощ се организира в над 1700 места по света, а повече от 100 хил. деца и възрастни се включват в нея.

Първата Нощ на Андерсен в Европа се провежда на 2 април 2000 г. в библиотеката на Ухерске Храдище (Uherskohradišťská knihovna) в Чехия.

Началото за Русе започна през далечната вече 2013 г. Колегите от Детски отдел много харесаха естеството на мероприятието, което вече беше утвърдено в доста европейски страни и се включиха с голямо желание. Разбира се, първата „нощ“ не беше чак толкова толкова бляскава и многопластова, но абсолютно успешна, което си личеше по реакциите на дечицата. Това ни даде самочувствието и стремежа да развиваме и надграждаме – и ето ни сега вече на прага на 10-ото издание на Нощта на Андерсен.

– Кое е най-запомнящото се от тези години, в които при Вас се провежда Нощта на Андерсен? Как реагират децата и имало ли е понякога изненади?

– Със сигурност най-запомнящото се, що се отнася до децата, е тяхното преспиване в библиотеката. Децата нощуват в Детски отдел „Библиотечко“ в лагерни чувалчета, което прави приключението им още по-вълнуващо!

Друг не по-малко емоционален за тях момент е тържествената галавечеря. Децата попадат в най-голямата зала на библиотеката, в която обикновено се провеждат конференции и официални събития, но интериорът е изцяло променен и усещането е, че се намират в зала от чуден замък на приказките с много дълга и богато отрупана маса. Обикновено вълненията им са много големи! Тази година по време на вечерята ще има и музикален акомпанимент от талантлива млада цигуларка, която ще направи атмосферата още по-магична!

Изключително интересни през годините са и самите игри, които разиграват участниците. Програмата винаги включва игри с движение, логически игри и коронен номер, който да се помни дълго време от малчуганите. Така например през 2014 г. гостуваха доброволци от Българското индианско общество „Орловият кръг”. Вечерта беше изпълнена със забавни индиански игри. Всяко дете получи свое индианско име и го представи на останалите участници чрез езика на знаците. Оспорвана надпревара определи шаманите и вождовете на племената „Белите орли“ и „Белите вълци“. Най-точните стрелци станаха вождове, а най-добрите познавачи на билки бяха избрани за шамани. След „индианската“ вечеря приятна изненада в късните часове на нощта беше среднощната забава с индианска музика и танци. По-късно децата се превърнаха в следотърсачи на съкровища, а после, въодушевени от преживяното среднощно приключение, изработиха макети на вигвами и капани за сънища.

През годините в Нощта на Андерсен в русенската библиотека като част от сценария е имало среднощно пижамено парти, фокуси, огнено шоу, китайски танци, ателие за комикси и още много невероятни приключения

277672140_2222698674570618_1786798920233515220_n

– На практика голямата борба днес е малчуганите да обръщат по-малко внимание на електронните устройства и да обичат книгите… Каква е Вашата рецепта – в библиотеката?

– Като за начало, в Детски отдел „Библиотечко“ няма компютърни устройства. И това е съвсем умишлено. Практиката показва, че ефектът е изцяло положителен. Разбира се, модерни технологии не липсват в библиотеката, просто са разположени в други зали.

За да заобичат децата книгата, е много важно да са в досег с нея от съвсем ранна възраст. Поради тази причина изградихме Зона от 0 до 5 години в „Библиотечко“, където бебенцата и подрастващите, освен че играят с образователни играчки по метода Монтесори, са в контакт и с книжките и така по естествен път се провокира тяхното любопитство. Постепенно и неусетно се превръщат в активни читатели. Освен с малките, активно се занимаваме и с по-големите деца до 14 години. Постоянно организираме различни по естество събития в Детски отдел, които привличат децата в библиотеката. Дали ще танцуват, пеят, участват в ателие или рецитал, ще играят настолни игри или пък правят ще гимнастика, покрай активностите почти няма дете, което да не си е тръгнало с книжка оттук. За нас това е победа. И сме много щастливи, че успяваме да провокираме детския интерес.

– От друга страна, писатели като Андерсен са сякаш вечни… На базата на Вашия опит, имат ли шанс книгите на съвременни детски писатели да са толкова обичани?

– Разбира се! Всяко поколение израства с любимите си автори, като не е задължително те да бъдат само устоялите на времето класици. Джоан Роулинг с поредицата „Хари Потър“ е много подходящ пример.

– Като изключим заглавията, които са застъпени в учебната програма, какво търсят най-много при Вас децата?

– Сред най-малките читатели (0-5 години) особено харесвани през последните години е поредицата костенурката „Франклин“ на Полет Буржоа и Бренда Кларк, както и „Веселите приключения на Петсън и Финдъс“ на шведския писател Свен Нордквист. За много кратко време, но все по-любима на децата, стана и невероятната Джулия Доналдсън с нейните приказни книжки в рими с чудновати хумористични истории. Няма как да не споменем и поредицата „Барбароните“ на Анет Тизон, както и приключенията на мечето Падингтън на Майкъл Бонд. По-големите ни читатели (до 14 години) доказано харесват „Дневникът на един Дръндьо“ на Джеф Кини, поредиците от книги на Роалд Дал (особено заглавията „Матилда“, „Семейство Тъпашки“), поредиците книги на Дейвид Уолямс. В момента се налага и поредицата „Последните деца на земята“ на Макс Бралиър. От българските автори може би най-четени са Катя Антонова с поредицата „Феята от захарницата“, Юлия Спиридонова с нейните „Приказки за Гугулета“, Евгения Войнова („Сто жаби“, „Цветна бъркотия“), Слави Стоев („Сбогом, Страшен чехъл“), Никола Райков (Приказка–игра „Добросъците“) и др.

– И накрая – да се върнем пак към Нощта на Андерсен… Как събуждате децата след цялата тази нощ, изпълнена с приключения? И случвало ли се е да не искат да си тръгнат от библиотеката?

– Обикновено изчакваме децата да се събудят самички. Адреналинът ги държи от вечерта и всъщност никой не си поспива до твърде късно. Те очакват, че щом се събудят, ще има още приключения! И всъщност са прави.Но преди това задължително закусват, за да имат нашите приключенци нови сили. След това, като за финал, имат някаква задача с цел разсънване. Миналата година ни гостува г-жа Деница Филева – инструктор по йогалатес и зумба, която с много настроение и танци успя да раздвижи сънените малчугани.

Има ентусиасти, които не желаят да си тръгнат след цяла нощ в библиотеката! Случвало се е да останат в Детски отдел погълнати от някоя увлекателна книга, и да се приберат у дома чак в късния следобед!

noc

– Благодарим от сърце – и успех!

Интервю на Красимир Проданов
Снимки: Регионална библиотека „Любен Каравелов

Прочетете още

annie-spratt-p1bHqLjKwi4-unsplash

Детската книга празнува заедно с Андерсен

Прекрасно е да подарите днес четиво на своя малчуган Принцът на приказките Ханс Кристиян Андерсен …