Начало / Свят / Гузел Яхина повежда „Тоталната диктовка“

Гузел Яхина повежда „Тоталната диктовка“

Чували ли сте за образователната акция „Тотална диктовка“, която от 2004 г. ежегодно се провежда в Русия и в целия свят?

58ea281710955

Може някъде да сте участвали в нея. Само през 2017 г. диктовка са писали 200 хиляди човека от 71 страни. Тя е доброволна и всеки, който желае може да провери познанията по руски език. Целта й е да покаже, че да си грамотен е важно. Автори на текста на диктовката през годините са били известни руски писатели – Дмитрий Биков, Захар Прилепин, Дина Рубина, Алексей Иванов, Евгений Водолазкин, Андрей Усачев, Леонид Юзефович.

През 2018 г.  диктовката ще се пише на 14 април. Желание да участват са заявили над 250 000 човека от 80 различни държави. За целта ще бъдат организирани специални площадки в над 1000 града по света. Всички участници ще пишат с еднакви химикалки. Ще има и възможност за проверка на знанията онлайн.

Диктовката“ си има родно място – Новосибирският държавен университет. За първи път през тази година тя ще има и своя столица, различна от Новосибирск. След дебати между участващите градове, достигнали до финала: Иркутск, Красноярск, Тюмен, Владивосток и Талин, журито избрало Владивосток. Именно там авторката на тазгодишната диктовка – Гузел Яхина, ще прочете своя текст. Резултатите от конкурса са обявени от председателя на журито и ректор на Новосибирския държавен университет Михаил Федорук, на брифинг с участието на писателката.

Дебютният роман на писателката „Зулейха отваря очи“ се превръна в събитие в руската литература през 2015 г. година, като грабна три престижни награди – „Большая книга“, „Ясная Поляна“ и „Книга года“.

Малко известен факт е, че именно новосибирското списане „Сибирские огни“ открива „Зулейха“. В края на 2014 г. завеждащият отдел проза на списанието, получава в електронната си поща ръкопис. „Обикновено няколко минути са достатъчни, разказва той, за да разбереш какво представлява едно произведение. Започвам да чета и виждам ярки образи, потресаващ стил, чета по-нататък и разбирам, че спешно трябва да позвъня на Гузел. Всичко това се случва през нощта, но ние бързо взехме решение да публикуваме романа. Сега аз навсякъде гордо казвам, че бях първият редактор на Яхина“.

Totalniy-diktant-viyavil

Текстът за „Тоталната диктовка-2018“, по думите на авторката, бил готов още през лятото на миналата година.

„Аз лично – споделя Гузел Яхина на среща с читатели в Новосибирската областна научна библиотека – не съм участвала в акцията, но винаги с интерес следя събитието. Когато към мен се обърна ръководителката на проекта с предложение да стана автор, с радост се съгласих, но едва сега започвам да осъзнавам, колко сериозно е това. За целите на диктовката текстът трябваше да бъде уравновесен заради  опасност от грешки, на места да се опрости, адаптира. Всяка дума, всяка запетайка, се разглеждаше под микроскоп. За две думи се разгоряха горещи битки. Разбрах колко внимателно го разглеждат филолозите. Имах едно сложно изречение, което се състоеше от три прости, съединени с точка и запетая. Мислехме да го оставим, или да го разбием. Един от членовете на експертния съвет настоя да го оставим както е, защото този препинателен знак днес бил  незаслужено забравен“.

1509831457
Яхина разказва още, че текстът й ще се състои от три части – „Утро“, „Ден“ и „Вечер“. Това са „три парченца от един ден от живота“ на героя на нейния нов роман „Дети мои“/“Деца мои“ – учителят по немски Якоб Бах. Действието в романа се развива в Поволжието, в отдалечена немска колония и разказва за съдбата на немската автономия на Волга в периода от 1916 до 1938 година. Премиерата на романа се очаква през май тази година.

Превод от руски: Цанка Ангелова, „Хеликон-Бургас“

Прочетете още

boy-5731001_1920

„Дигиталните” деца четат малко, но знаят повече

Интелигентни са толкова, колкото и предишни генерации Уменията на новото поколение са много по-различни от …