Начало / България / Не забравяйте: вие сте възможното щастие!

Не забравяйте: вие сте възможното щастие!

Възможното щастие_корицаЕдин от най-популярните специалисти споделя практики за постигането на хармонични взаимоотношения със себе си и другите.
Каква е психологията на жената и какви са различията с тази на мъжа? Как да намерим пътя към щастието? Как да се справим с кризите, които разклащат съзнанието ни?
Популярният психолог Магдалена Ангелова дава отговор на много от тези въпроси в книгата си „Възможно щастие” (изд.“Сиела“).
„Възможно щастие” засяга някои аспекти от необятната тема за женската и мъжката психология, партньорските взаимоотношения и връщането на личната сила.
Магдалена акцентира върху подсъзнателната динамика на женската душевност, основните мъжки и женски типажи, както и техните силни страни, страхове и възможности.
Описаните в книгата практики, медитации и съвети ще ви помогнат в справянето със страховете, конфликта с партньора, с раздялата. Упражненията целят  хармонизирането на трудните любовни връзки, травмите от детството, освобождаването от тъгата, вината, обидата и гнева.
Книгата е базирана на теорията за архетипите и Сянката на К. Г. Юнг, на познанието и техниките по НЛП на Р. Бандлър, на знанието за семейните констелации от школата на Идрис Лаор за връзката и влиянието на рода върху нас и на идеята за петте езика на любовта, описани от Г. Чапмън, а богатият опит на Магдалена Ангелова в   индивидуалната и групова терапия с деца и възрастни, както и с провеждането на семинари по темата, ще убеди и най-скептичният читател в ефективността на съветите ѝ.
Знанието води до резултат само когато е осъзнато и е превърнато в действие. И не забравяйте: вие сте възможното щастие!

maggie_sМагдалена Ангелова e квалифициран клиничен психолог. Опознавайки човешката опитност и нужда, тя избира да комбинира в своята работа класическата психология със знанието за източните методи и практики, въвеждайки нов подход за преживелищна терапия във всекидневния живот. Създава активна подпомагаща връзка със своите клиенти и изгражда модел за домашна терапия и самоусъвършенстване. Тя е водещ лектор на семинари за преодоляване на личните кризи и реализиране на личния потенциал.

 

ОТКЪС

ТИПАЖ 4: НАДЕЖДА

Този типаж жени са грижовни, раздаващи се, подкрепящи, приемащи, спасяващи и обърнати към семейството.
За тях домът и семейството е светиня и те бранят името и целостта му. Обичат уюта, подредбите в дома, заедността и сплотеността.
Готови са да оставят работа и приятели настрани, за да се отдадат на мъжа и децата. Харесва им да готвят, знаят как да създават семейните традиции.
По-спокойни са като натура и не са кариерно ориентирани, лесно се посвещават на другите. Те се чувстват комфортно да организират семейните ваканции и събития, обичат природата, животните и са социални. Ако работят, то това не е приоритет, а поради нужда, защото е свързано с тяхно хоби или им носи удоволствие. Работата като цел и отдаденост не може да измести семейството при тях.
Приятелски са настроени към другите и с готовност откликват на всеки зов за помощ. Чувствителни и емоционални са, умеят тактично да избягват конфликти. Отдадени и моногамни. Трудно си представят отделяне от семейството и се страхуват да не загубят своя мъж. Лесно правят компромиси и са чувствителни. Умеят да се посвещават на децата и да са търпеливи към тях. Дават знания и игри, като влизат в света на децата и се стремят да са им постоянна подкрепа. Имат нужда и търсят отговорите на различни въпроси за духовността и надеждата за светлото бъдеще.
Често плачат на филми и са романтични. Интересуват се от здравословен начин на живот и хранене. Обичат да посрещат гости. Рядко предприемат излизане сами или пътуване по женски с приятелки, обичат повече семейните събирания с приятели. Изпитват вина, ако се отделят за по-дълго от семейството си. Имат силно чувство на преданост и отдаденост.
Те разпознават себе си през семейството и за тях е важно хармонията и щастието в него, което ги прави компромисни личности. Тези жени са сръчни, организирани при изпълнението на задачите, планират си времето, интуитивни са и разпознават бързо нуждите на другите. Те са устойчиви, имат висок праг на търпимост и болка. Оставят усещане за магичност, мекота, думите им като приказка се нижат и поуки винаги намират. Този тип жени избират удобни дрехи, естествени материи, практични са и могат да бъдат добри в приготвянето на вкусна храна. Интересуват се от здравословен начин на живот, хранителни навици, връзката с природата, животните и грижата за живота като цяло.
Жените от този типаж обичат да участват в различни благотворителни каузи и инициативи. Те са като пазителките на семейните традиции. Имат натрупана мъдрост и осъзнатост, с която са подкрепа за близките си. Правят нещата докрай, носят отговорност. Те са Богинята Майка и будят почит и уважение. Имат сила, която кара другите да ги уважават и да търсят от тях подкрепа и съвети. Те са позитивни и учат другите на търпение и сплотеност. Осъзнават значението на рода и силата на корена.
Сянката на този типаж
Тези жени могат да се фиксират в децата и мъжа, като отхвърлят Азовите желания и цели. Желанието на другите замества техните. Стават обсебващи, меланхолични, хистерични.
Най-големият им страх е, че децата ще пораснат и ще трябва да напуснат дома, за да следват своя различен път. Това може да ги направи по-обсебващи и с подсилено чувство за вина, опасяват се да не натоварват другите с търсене на помощ. Могат да спрат да се грижат за себе си и да засилят търсеното удоволствие през храната или да залепват за семейството. В Сянката си са склонни да стават хипохондрични, привличайки по този начин внимание, грижа и това им дава илюзията, че държат контрола.
Преживявайки се несъзнателно като жертва, са склонни да казват на децата си: „Живота си дадох за вас… Няма нищо по-важно от вас… Живея заради вас, ако ви няма, защо да ме има мен… Искам да ви помагам и нищо друго не ме интересува… Аз ви мисля най-доброто…“. Това е доста обсебваща и създаваща зависимост обич. Децата на такъв тип жени се чувстват в капан между чувството за дълг и отдаденост на родителя и правото да са отделени и свободни, без да изпитват вина за това.
Други жени в този архетип обявяват своя мъж за Бог до степен на вманиаченост. Това ги прави невротични, критични, ревниви и драматизиращи. Създават си вярването, че трудно биха могли да живеят без него, обсебват го и все мислят, че извън дома той прави нещо нередно. Веднъж избран, той става единствен за тях, идеализират го, започват да правят много неща за него, но в същото време и много изискват, чак до „задушаване“. Той се превръща в смисъл на тяхното съществуване, което в началото му харесва, но след време мъжът осъзнава тази изкривеност на любовта. Те дори пренебрегват децата заради неговите интереси. Децата могат да се превърнат в конкурент за вниманието и любовта на мъжа. Мъжете на този тип жени или приемат модела жертва, или се опитват да избягат от този задушаващ контрол. Те стават груби и изневеряват на жена си, но тя е склонна на още по-голяма жертва, като дори приема изневерите само за да го задържи. В Сянката може да се види вътрешна рана от детството: „Аз не съм значима и нямам право на моето „не“ и различност…“. Този вътрешно неосъзнат процес ги кара да повтарят модела на непозволението към себе си спрямо другите и те трудно приемат отказите от тях. Изпитват чувство за малоценност и в желанието си да бъдат значими и обичани, стават обсебващи.

Прочетете още

DSC_0166-scaled-e1632469468445

Боряна Григорова: Токсичните връзки са сигнал за проблем със самите нас

Полезна тема обсъждаме с психотерапевта Боряна Григорова Тя е графичен дизайнер по професия с дългогодишна практика …