На фокус
Начало / Свят / Европейски библиотеки отварят врати за Нощта с Андерсен

Европейски библиотеки отварят врати за Нощта с Андерсен

Събитието отбелязва и Международния ден на детската книга

274270817_2082901778553850_3851296086206309085_n

На 2 април, когато е празникът, е роден и самият принц на детските приказки. Затова и децата отбелязват годишнината, като прекарват нощта срещу специалния ден в любимите си библиотеки. Важно условие е да не се прави разлика по отношение на националната принадлежност на децата или пък някакви техни затруднения от всяко възможно естество.

Наред с библиотеките, Нощта с Андерсен се отбелязва в училища, клубове за четене или пък учреждения за настаняване на деца. Програмата включва четене на приказки, което се превръща в специално изживяване.

Инициативата възниква първо в Чехия, но бързо намира добър прием в страни като Словакия, Полша, Великобритания. Нощта с Андерсен се отбелязва още в Турция, Франция, Словения, Сърбия и Хърватия, в Малта, но също и отвъд океана – в Нова Зеландия и Австралия, САЩ. Списъкът всъщност е все по-дълъг…

Заедно с това се увеличават и институциите, които отварят врати за най-малките. Така събитието вече се провежда в музеи и галерии, книжарници и дори зоологически градини. Най-различни детски организации – като тази на скаутите, също помагат то да се случи.

През 2022-а се очаква Нощта с Андерсен да обхване общо 1500 места, на които любими приказки да слушат повече от 90 хил. деца. Събитието ще е специално, защото се очаква тази година участниците в Нощта от всички издания на инициативата да надхвърлят 1 млн. Символично това ще е дете, което влезе в Градската библиотека на малкото чешко градче Рокицани.

Всяка година има и приказка от Андерсен, която се препрочита – през 2022-а това е „Новите дрехи на царя”. Повод за избирането ѝ е всъщност годишнината от излизането на историята – на 7 април се навършват 185 години от първото ѝ отпечатване. Смята се, че е преведена на над 100 езика.

noc

Събитието се провежда вече за 22 път. Негово мото е разбира се, мисъл на големия детски писател: „Целият свят е пълен с чудеса, но ние сме дотолкова свикнали с тях, че ги приемаме за нещо обичайно”

 Снимки и илюстрации: Noc s Andersenem, Tamtam и турското издание на инициативата

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-05-03 10.34.11_8e60ad2b

Животворни книги за Гергьовден

Ето няколко заглавия от именици, които винаги вълнуват Светецът, който стъпвал по земята още през …