Начало / Читатели / Седем книги за деца от 7 до 107

Седем книги за деца от 7 до 107

Избираме ги по случай празника на детската книга

jonathan-borba-Z1Oyw2snqn8-unsplash

От 1967-а насам рожденият ден на Андерсен има особено значение. На него се отбелязва и Международният ден на детската книга. Инициативата първо подхваща едно сдружение, в което фокусът е именно върху книгите за деца – International Board on Books for Young People. Самото сдружение е създадено малко след края на Втората световна война, през 1953-а, като в редиците му са известни автори от средата на века, например Ерих Кестнер или пък Астрид Линдгрен. Целта, която си поставят, е да вдъхновят децата да четат и по този начин да променят света – чрез силата на книгата.

С годините 2 април се превръща в поле за най-различни хубави инициативи, посветени на детската книга. Обикновено се избира и някаква тема или пък държава на фокус, има какви ли не събития… Най-често в центъра на всичко е самият Андерсен – един от най-известните създатели на приказки в световен мащаб. Общо му се приписват 165 истории за деца, като много голяма част от тях са класика в наши дни. По ирония на съдбата, самият той гледал през пръсти на приказките, които създава, а влагал всичките си усилия в писане на стихотворения и театрални пиеси. Но животът решил друго…

Сваляме шапка пред таланта му – и избираме седем заглавия, пъстри като детските усмивки, но с уговорката, че хората, които разгръщат такива книжки, остават завинаги деца! А това е най-прекрасното, което може да ни се случи…

225993_b

#01 Топлината в отношенията е най-важна за децата

Напомня ни го Анн – мъничката палавница, създадена от Луси М. Монтгомъри. Канадската писателка е живяла към края на по-миналия век и в първата половина на миналия, но въпреки това говори безпогрешно на съвременен език. Защото искреността и радостта са качества, от които децата имат нужда във всяка епоха. А покрай тях и възрастните… Точно Анн е пример за това как да се радваме на живота. Осиновена от Матю и Марила, тя се превръща в талисмана на фермата „Грийн Гейбълс”. Даже може да се каже, че преди да се роди Пипи е съществувала именно Анн – и си заслужава да се потопим в преживелиците ѝ, да се засмеем, че и да се ядосаме заедно с нея. Интересен факт е това, че Луси Монтгомъри е вдъхновено от собственото си идилично детство. Иска ни се децата да преживяват такива мигове и сега!

223886_b

#02 Смешни животни, за да обикнем света

Животните всъщност са си много сериозни, ама Катина Недева е насъбрала такива факти за тях, че веднага се усмихваме заедно с малчуганите… Идеята ѝ се състои от пет книжки, като досега са излезли четири от тях. Първата е посветена на птиците, втората на насекомите, третата – на водните обитатели, а четвъртата е за домашните любимци.

Катина е професионалист в сферата на графичния дизайн и илюстрациите. Тя завършва Националната художествена академия, специалност Книга и печатна графика. Така че това, което ни предлага с поредицата „Смешни факти”, наистина носи почерка на един талантлив човек.

Идеята ѝ е да вдъхнови малчуганите да погледнат на света наоколо с други очи, пък и да разберат колко необикновена е земята и нейните обитатели.

Знаете ли например, че насекомите са преживели пет глобални катаклизма – ето такива неща ни очакват по страниците на „Смешни факти”, а на всичко отгоре, пак по тях, се крият и прекрасни илюстрации.

ezgif.com-gif-maker

#03 Съвременните деца се нуждаят от стил

Много често чуваме възрастни да сравняват своето поколение с това на сегашните деца – разбира се, нали големите са мърморковци, най-често казаното е по-скоро негативно… Но може би в такива моменти пропускаме да уточним, че децата всъщност приличат на… самите нас. Какъвто пример им дадем, такива ще станат! Затова е безкрайно полезна инициативата на Невена Басарова, която надрасна формата на обикновена книга и се превърна по-скоро в училище за добри нрави. Нейната „Детска академия за добри обноски” разчита на това да възпита в децата усет към неща, за които напоследък им се говори малко. С други думи, да ги научи на правила, които да придадат стил и размах на живота им. Книгата е илюстрирана от Стелияна Донева и наистина може да се превърне във вдъхновение за цялото семейство!

225137_b

#04 Природата като част от самите нас

Отношенията ни с околната среда са предмет на задълбочен разговор с децата. Но е факт, че точно те забелязват много детайли, за които възрастните вече са загубили усет. И поради това именно децата съумяват да се грижат за природата по-добре от нас. А роля това да се случи имат и книжки като „Къде отива боклукът?” на Джес Френч. Телевизионен водещ, Джес е ветеринар по професия, така че поназнайва едно-друго най-малкото за животните. От много години се е посветила на това да разяснява как да се грижим за света покрай нас – дори има слава на един от най-добрите автори-педагози изобщо. А това означава, че „Къде отива боклукът?” наистина ще е полезна… По страниците се разяснява най-важното за отпадъците и се проследява съдбата им, като Джес предупреждава, че нашата нехайност на практика ограничава нечие съществуване. Прибавя и щипка вдъхновение, за да направят децата със света ни онова, което сме пропуснали самите ние.

226546_b

#05 Приключения за повече фантазия

Михаил Енде е прекрасен разказвач – и създава книгите си в най-добрите традиции на детската литература. Най-важното при него е фантазията, като това води винаги до необикновени приключения по страниците на романите му. За пример веднага може да споменем любимата „Приказка без край”. Факт е, че няколко поколения израстват с прекрасната история, която е и екранизирана. Но ето още нещо, което да разшири кръгозора на децата, пък и да заинтригува техните мами и татковци, които също са чели немския автор навремето… „Родриго Свирепия и неговият оръженосец Дребчо разказва за перипетиите покрай… отвличането на една принцеса. Както си е в реда на нещата, по страниците има и магьосник, а също така дракон. Интересен факт е, че историята е останала недовършена от Енде, който си отива от света ни на 65 през 1995-а. По-късно я дописва друг немски писател, Виланд Фройнд, и това прави възможно книгата да излезе. За радост на всички, които обичат забавни и пълни с приключения истории.

215640_b

#06 Пакс учи да даваме от сърце

Мъничкото лисиче е доста по-различно от онова на Малкия принц, но островърхата му муцунка веднага предизвиква умиление. Пакс е създаден от Сара Пенипакър, а в историята е забъркан и Питър. Той намира мъничкото лисиче без майка и решава да се грижи за него, но след няколко години се случва друго нещастие – избухва войната. Бащата на Питър отива на фронта, затова Пакс е пуснат на свобода, та да се грижи сам за прехраната си. Питър обаче е с разбито сърце – и тръгва да го търси. А заедно с това демонстрира на малки и големи каква воля може да има човек, когато прави нещо от любов. Независимо от това на колко години е…

Сара Пенипакър е автор на десетина книжки, като самата тя е избрала за своя мисия детската грамотност. Хубавият ѝ сюжет пък е придружен от илюстрации на Джон Класен.

210965_b

#07 Детството се нуждае от много цветове

Пъстротата му се отпечатва върху целия по-нататъшен наш живот. Ненапразно пазим и разгръщаме десетки години любимите си детски книжки – прекрасен пример в това отношение са приказките на Андерсен, илюстрирани от Либико Марайа. За италианския художник може да се каже много, но в случая рисунките сякаш дават криле на създаденото от Андерсен. На всичко отгоре и преводът е на истински роден класик – Светослав Минков. По страниците са четири от вечните истории на Андерсен, които ще бъдат запомнени от детето като феерия от цветове, емоции и вдъхновение. А всяко разгръщане на изданието ще се превръща в истински празник.

Седем за деца и големи подбра Краси Проданов

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …