Начало / Свят / Показват непубликувани рисунки на Толкин

Показват непубликувани рисунки на Толкин

1084Три непубликувани художествени творби на Дж. Р. Р. Толкин ще бъдат представени на публиката като част от мащабна изложба в Бодлиевата библиотека на университета Оксфорд, която ще се състои от 1 юни до 28 октомври тази година, съобщава Гардиън. Те ще са представени сред други редки скици и рисунки на автора на „Властелинът на пръстените“ и ще демонстрират безкрайното му въображение, надхвърлящо границите на литературата.

Самите рисунки вече бяха представени от Толкиновото общество на 25 март – традиционният Ден за четене на Толкин. Те включват деликатна рисунка на бамбук в японски стил от 60-те години на 20 век с надпис на елфически език, който самият Толкин създава. В превод текстът означава „трева във вятъра“. Представена е и напомняща на дизайн на корица на книга черно-бяла рисунка, както и изображение на сома от 1928 г.

1232Катрин Макълуей, Толкинов архивист в Бодлиевата библиотека, коментира трите творби: „Не се отнасят до фантастичните му творби директно, но две от тях са с надписи на елфически, което ги отнася към Средната земя и света на „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“. Според нея картините са много интригуващи: „Напомнят на книжен дизайн. Не знаем дали той е замислял нова творба или е бил повлиян от света на Средната земя, това е въпрос на бъдещи изследвания“.

Както ще покаже изложбата, Толкин е многопластов творец с въображение, завладяно от хобити, елфи и магьосници. Сред другите илюстрации за „Хобит“, които предстои да бъдат показани, е и лично рисуваната от него корица за първото издание през 1937 г. Тя разкрива пътешествията на Билбо Бегинс сред високи планински върхове.

1500Бодлиевата библиотека съхранява най-голямата колекция оригинални творби на Толкин, а в предстоящата изложба ще бъдат включени и заетите от други институции ръкописи на „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“. Толкин продава ръкописите на двете творби на университета Маркът в Милуоки за 1500 паунда, притеснявайки се за размера на бъдещата си пенсия.

Предвид огромния интерес към събитието, библиотеката за първи път въвежда система за достъп с билети.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ad8s1fx6vclrsyozft8b

Излизат неиздавани есета на Толкин

Темата е Средната земя Непубликуваните досега текстове ще помогнат на читателите да разберат по-добре как …