Начало / Свят / 132 млн. евро носи продажбата на книги в Ирландия

132 млн. евро носи продажбата на книги в Ирландия

Photos: Boyd ChallengerИрландия би била много по-бедна държава без книжарници, сочи скорошно проучване, цитирано от сайта TheBookseller, според което този сектор от икономиката носи 132 млн. евро. Общият брой на тези магазини е 234, оборотът им е 98 млн. евро за година, наетите на пълен работен ден са 3233 души, а брутните им заплати са 32.3 млн. евро.

Докладът „Икономически принос на книгопродаването в Ирландия“ на икономиста Джим Пауър и беше представен на тематична конференция в Дъблин преди дни. Той включва продажбите на едро и дребно и разкрива, че под формата на данъци и такси към държавата секторът допринася с 6.6 млн. евро. Пауър коментира: „Ясно е, че въпреки предизвикателствата от предишните години книжарският сектор е в добро здраве и допринася сериозно за икономиката на Ирландия. Въпреки това социалният и културен отпечатък са още по-големи. Нито едно ирландско селище не е завършено без добра книжарница“.

Франк Кели, председател на Книжната асоциация на Ирландия, коментира, че се надява резултатите да помогнат да се разбере истинският фискален, социален и културен отзвук от книжния пазар. Мария Дикинсън, книгоиздател, пък споделя, че се надява това да подпомогне работата с правителството по важни теми като данъците за бизнеса: „Дава ни се мотив защо правителството трябва да ни подкрепя“.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

2020-06-16_07-24-49_776

На летен лов за книги с намаления

Сега има прекрасни оферти за хубави заглавия Някои събират билки, като се зададе Еньовден, но …