Начало / Свят / 132 млн. евро носи продажбата на книги в Ирландия

132 млн. евро носи продажбата на книги в Ирландия

Photos: Boyd ChallengerИрландия би била много по-бедна държава без книжарници, сочи скорошно проучване, цитирано от сайта TheBookseller, според което този сектор от икономиката носи 132 млн. евро. Общият брой на тези магазини е 234, оборотът им е 98 млн. евро за година, наетите на пълен работен ден са 3233 души, а брутните им заплати са 32.3 млн. евро.

Докладът „Икономически принос на книгопродаването в Ирландия“ на икономиста Джим Пауър и беше представен на тематична конференция в Дъблин преди дни. Той включва продажбите на едро и дребно и разкрива, че под формата на данъци и такси към държавата секторът допринася с 6.6 млн. евро. Пауър коментира: „Ясно е, че въпреки предизвикателствата от предишните години книжарският сектор е в добро здраве и допринася сериозно за икономиката на Ирландия. Въпреки това социалният и културен отпечатък са още по-големи. Нито едно ирландско селище не е завършено без добра книжарница“.

Франк Кели, председател на Книжната асоциация на Ирландия, коментира, че се надява резултатите да помогнат да се разбере истинският фискален, социален и културен отзвук от книжния пазар. Мария Дикинсън, книгоиздател, пък споделя, че се надява това да подпомогне работата с правителството по важни теми като данъците за бизнеса: „Дава ни се мотив защо правителството трябва да ни подкрепя“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226024_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (1 май – 7 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Където пеят раците от Дилия Оуенс …