Начало / Свят / Готвят мащабна изложба, посветена на Толкин

Готвят мащабна изложба, посветена на Толкин

1Ако се интересувате от безценни артефакти, свързани с Дж. Р. Р. Толкин, значи Бодлиевата библиотека на Оксфордския университет е вашата дестинация през 2018 г. Творческият гений на създателя на „Властелинът на пръстените“, от чието рождение днес отбелязваме 126 години, ще е във фокуса на мащабна изложба в главната изследователска библиотека на най-известния английски университет, информира Oxford Mail.

2От 1 юни до 28 октомври ще бъде изложена най-голямата колекция от оригинални ръкописи на Толкин в света. На 25 май пък от печат ще излезе книгата „Толкин: Създател на Средната земя“, с която ще се чества авторът, ученият и артистът, използвал създадени от самия него думи, илюстрации и дизайни.

Библиотекарят Ричард Овенден казва за медията: „Щастливи сме да бъдем домакин на неповторимата изложба, която ще даде на посетителите много повече от познатото за живота и творчеството на Толкин – отвъд „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“, към необичайния му репертоар от творби на артист, поет и учен. Изложбата ще събере впечатляващи творби от Бодлиевия архив на Толкин, но също и от САЩ и от частни колекции, представяйки ги в града, където авторът пише най-известните си творби. Лятото може и да ни се струва далече, но искаме да дадем възможност на посетителите да планират времето си така, че да могат да посетят тази безпрецедентна изложба“.

Почитателите на Толкин скоро ще бъдат зарадвани и от нови филм за живота на писателя, който се снима в момента и в който главната роля е поверена на Никълъс Холт, а любовта на живота му се играе от Лили Колинс. Лентата ще представя ранните години от живота на Толкин след завръщането му от фронта на Първата световната война. Филмът се снима в Северна Англия, а някои сцени са заснети в Оксфорд. Работи се и по заглавието „Средна земя“, който се фокусира върху връзката на Толкин с Едит Брат, която в последствие става негова съпруга.

Изложбата в Бодлиевата библиотека ще бъде със свободен достъп и ще включва ръкописи, рисунки, карти и писма от архивите на писателя, както и артефакти от частни колекции. Ще бъдат представени и снимки от детството и студентските години на Толкин.

Дж. Р. Р. Толкин пристига в Оксфорд на 19 години, за да учи „Класическа литература“. Връща се там след участието си в Първата световна война и след смъртта си през 1973 г. е погребан заедно със съпругата си Едит в гробището на университетския град.

Прочетете още

cast-from-the-lord-of-the-rings-support-possible-purchase-of-tolkien-house-ca38e5c-1280x720

Почитатели на Толкин събират пари за къщата му

Реакцията е вследствие обява за продажбата ѝ Сградата е от 1924-а, като оттогава насам не …