На фокус
Начало / Свят / Два непознати ръкописа на Шарлот Бронте излизат от печат

Два непознати ръкописа на Шарлот Бронте излизат от печат

Charlotte_Bronte_coloured_drawingПочитателите на Шарлот Бронте ще получат уникалния шанс да прочетат два неиздавани нейни ръкописа, които се планира да излязат от печат на Острова през есента, съобщава сайтът Bookriot. Двата текста представляват поема в 77 стиха и разказ от 74 реда.

Интересното около ръкописите е, че те са намерени между страниците на книга, принадлежала на майката на Шарлот Мария, която изгубила почти цялото си имущество при корабокрушение край бреговете на Девъншир през 1812 г. Самата книга е сред малкото оцелели вещи на майката на именитите сестри писателки и в нея е записано на латински: „Книгата принадлежи на скъпата ми съпруга и оцеля сред вълните. Тя ще пребъде“. Томчето било откупено от частен колекционер в САЩ през 19 век, наскоро било откупено от Асоциация „Бронте“ за 200 000 паунда и вече е изложено в едноименния музей в Йоркшир.

Освен факсимилета на ръкописите новото издание ще включва и изследвания на учени, рисунки на единствения брат Бронте – Брануел, бележки на членове на семейство Бронте, нанасяни в книгата, както и разказ за самата история изданието.

Не е ясно кога ръкописите ще бъдат издадени и в други държави.

Прочетете още

dve

Имената на седмицата – честваме Шарлот Бронте и Петя Дубарова

163 години делят рождените им дни Има обаче и нещо общо между тях – и …